Actualitate

Moscova cere companiilor străine care vor să plece din Rusia să ofere discounturi mai mari pentru activele pe care vor să le vândă

ruble bani rusesti
Foto: iStock

Unele companii străine care încearcă să părăsească Rusia se confruntă cu o creştere importantă a costurilor, deoarece Moscova cere reduceri mai mari la preţurile activelor pe care doresc să le vândă, au declarat trei persoane care cunosc această problemă, citate de Reuters, potrivit News.ro.

Rusia a înăsprit constant cerinţele de ieşire, de când companiile occidentale au început să plece, la scurt timp după ce Moscova a început ceea ce ea numeşte o ”operaţie militară specială” în Ucraina, în februarie 2022.

Directorii de companii spun că navigarea printre reguli devine din ce în ce mai dificilă în Rusia.

Companiile străine au fost deja afectate de pierderi de peste 80 de miliarde de dolari din operaţiunile lor din Rusia, din cauza reducerilor de valoare şi a pierderii veniturilor, pe baza unei analize a Reuters a datelor şi declaraţiilor companiei.

Producătorul de bere olandez Heineken a declarat vineri că şi-a încheiat ieşirea din Rusia vânzând operaţiunile sale de acolo către grupul rus Arnest, pentru un euro simbolic.

De asemenea, Moscova a impus treptat obstacole suplimentare de ieşire.

Ameninţarea naţionalizării planează, de asemenea, în special după confiscarea în iulie a activelor ruseşti ale producătorului danez de bere Carlsberg şi ale producătorului francez de iaurt Danone.

Companiile încă în proces de negociere a ieşirilor includ grupul de telecomunicaţii Veon, grupul tehnologic listat la Nasdaq Yandex şi creditorul italian Intesa.

Moscova cere deja o reducere de 50% la toate tranzacţiile externe, după ce consultanţii selectaţi de guvernul rus au evaluat afacerea.

Rusia cere, de asemenea, o contribuţie la bugetul rus de cel puţin 10% din preţ.

Dar trei persoane familiarizate cu procesul de ieşire pentru companiile străine au spus că unele tranzacţii se confruntă cu cereri pentru reduceri suplimentare, înainte ca guvernul să dea undă verde.

Sursele au cerut anonimatul deoarece informaţia este confidenţială.

Ministerul rus de Finanţe a declarat că nu forţează reducerea preţurilor finale de vânzare, dar poate ajusta evaluările în timpul procesului de vânzare.

”Preţul se poate schimba doar în cazul în care comisia evidenţiază evaluarea incorectă a valorii de piaţă a unei afaceri străine”, se spune într-un răspuns scris la întrebările Reuters.

Ministerul Economiei şi banca centrală evaluează, de asemenea, întreprinderile şi pot face, de asemenea, ”o corecţie” la un preţ, se arată în comunicat.

O comisie guvernamentală care monitorizează investiţiile străine trebuie să aprobe acorduri care implică companii din aşa-zise ţări ”neprietenoase”, cele care au impus sancţiuni împotriva Rusiei pentru acţiunile sale în Ucraina.

Băncile şi companiile energetice necesită, de asemenea, aprobarea personală a preşedintelui Vladimir Putin pentru a vinde.

O sursă de pe piaţa financiară care lucrează cu companiile care doresc să părăsească Rusia a declarat că comisia trimite unele tranzacţii înapoi, spunând că evaluarea ar trebui să fie cu 20-30% mai mică.

Este ”o cutie neagră imprevizibilă”, a spus această persoană.

O altă persoană, care lucrează la tranzacţii de fuziuni şi achiziţii şi cu companii străine, a spus că tranzacţiile care depăşesc 100 de milioane de dolari au un risc deosebit de a fi refuzate. Această sursă a spus că cea mai recentă modificare a preţurilor împiedică vânzările şi obligă companiile să ia în considerare alternative.

”TERMENI DEFAVORABIL”

Companiile străine au încheiat aproximativ 200 de vânzări de active ruseşti între martie 2022 şi martie 2023, a raportat banca centrală rusă, cu aproximativ 20% în valoare, de peste 100 de milioane de dolari.

În evaluarea sa semestrială a stabilităţii financiare, banca centrală a declarat că companiile străine aflate sub presiune să părăsească Rusia o fac în condiţii ”nefavorabile”.

”Exodul străinilor de anul trecut continuă, deşi există ceva mai puţine tranzacţii”, a declarat Suren Gortsunyan, partener şi co-fondator al firmei de avocatură Rybalkin, Gortsunyan, Dyakin and Partners (RGD), care a oferit consultanţă pentru opt tranzacţii şi planuri de succes pentru aprobări în alte cinci până la şase.

”Constrângerile de reglementare care s-au dezvoltat în mod constant fac mai dificilă ieşirea”, a spus Gortsunyan.

Exodul corporativ este un avantaj uriaş pentru antreprenorii ruşi, precum şi pentru rivalii şi foştii parteneri de afaceri ai companiilor occidentale, a declarat Alexei Kuprianov, directorul Aspring Capital, care a oferit consultanţă cu privire la zeci de tranzacţii, inclusiv vânzarea aşteptată a Vimpelcom a Veon către managementul local, pentru 2,1 miliarde de dolari.

STEAGURI ROŞII

Ministerul rus de Finanţe a declarat că comisia guvernamentală aprobă aproximativ 90% din tranzacţii şi se întruneşte în medie de cel puţin două ori pe săptămână pentru a analiza cele mai recente propuneri.

”Poate dura până la şase luni pentru ca acordul să fie pregătit de agenţia relevantă”, a spus ministerul.

Potenţialele semnale roşii ar include lipsa de experienţă a unui potenţial cumpărător în domeniul solicitat, tranzacţii care implică cumpărători intermediari sau întrebări despre evaluarea activelor, se arată în comunicat.

După evaluare, Ministerul de Finanţe transmite acordul comisiei, din care fac parte reprezentanţi ai băncii centrale şi ai mai multor ministere guvernamentale, a declarat Nato Tskhakaia, şeful de practică de reglementare al RGD.

Dar decizia este luată în cele din urmă din mâinile vânzătorilor. Nici cumpărătorul, nici vânzătorul nu sunt prezenţi pentru a asculta deliberările comisiei, a spus Ministerul de Finanţe.

Cele mai recente știri

To Top