Actualitate

Motivul pentru care rata de vaccinare a scăzut dramatic în România. Alexandru Rafila: ”Am avut două momente negre”

Vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție împotriva unor boli grave, salvând aproape 3 milioane de vieți anual și reducând semnificativ costurile tratamentelor. Cu toate acestea, în România, rata de vaccinare a scăzut dramatic în ultimii ani, ajungând la un nivel de alertă, fapt ce favorizează răspândirea bolilor transmisibile.

Această situație îngrijorătoare a fost dezbătută în cadrul conferinței „ROMÂNIA ÎN ALERTĂ – BOLILE TRANSMISIBILE SCAPĂ DE SUB CONTROL”, organizată de Antena 3 CNN. Printre bolile care continuă să facă ravagii din cauza acoperirii vaccinale insuficiente se numără rujeola, dar și alte afecțiuni grave care ar putea fi prevenite prin imunizare pe scară mai largă, cum este cazul infecției cu HPV.

”După anul 2008 a început declinul acoperirii vaccinare în România”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că România a trecut prin două „momente negre” care au afectat semnificativ percepția populației asupra vaccinării.

„Introducerea vaccinului HPV în 2008 s-a făcut fără pregătirea corespunzătoare a medicilor de familie și epidemiologilor. Lipsa de informare a avut un impact negativ major asupra acceptării acestui vaccin, deși era unul de foarte bună calitate. În plus, anumite mesaje transmise agresiv în mass-media au contribuit la declinul acoperirii vaccinale nu doar pentru HPV, ci și pentru vaccinurile uzuale”, a declarat Rafila.

Al doilea moment critic, potrivit ministrului, a fost pandemia de COVID-19, care a generat o lipsă de încredere în sistemul de sănătate și a influențat negativ percepția asupra vaccinurilor în general.

„Al doilea momentt a fost legat de pandemie, când comunicarea legată de vaccinarea împotriva infecției cu noul coronavirus a impactat și asupra altor vaccinuri și consecințele le constatăm și în momentul de față. O lipsă de credibilitate a sistemului public de sănătate, care este în fiecare zi subiectul unor ”dezbateri”, care nu au legătură neapărat cu modul în care se face actul medical în România, cu faptul că pacienții au acces la servicii de sănătate mult mai bun decât au în alte țări din vestul Europei”, a explicat oficialul.

În cadrul conferinței se discută despre soluțiile necesare pentru a crește din nou gradul de vaccinare, printre care campanii eficiente de informare, o colaborare mai strânsă între autorități și profesioniștii din sănătate și măsuri care să restabilească încrederea populației în beneficiile vaccinării.

Cele mai recente știri

To Top