Asigurări

Nicoleta Radu, PAID România: Dintr-un total de aproape 10 milioane de locuințe doar 24-25% sunt asigurate în România

Antena 3 CNN și UNSAR au organizat marți evenimentul „Lansarea hărții dinamice a zonelor de risc din România”, dedicat explorării modalităților prin care tehnologia și colaborările dintre sectorul public și cel privat pot atenua impactul dezastrelor. Prezentă la eveniment, Nicoleta Radu, CEO PAID, a declarat că 2024 a înregistrat un progres în ce privește numărul de locuințe asigurate, însă România încă are peste șapte milioane de locuințe neasigurate.

„2024 a însemnat progres în ce privește creșterea de portofoliu, a fost un an în care efectele modificării legii 260 s-au simțit, efectul campaniilor noastre de informare s-a simțit, eforturile autorităților s-au simțit și ele un pic. Toate aceste eforturi concertate au dus ca din aproape 10 milioane de locuințe să avem 24-25% din locuințe asigurate. Asta e vestea bună. Vestea rea e că avem peste șapte milioane de locuințe neasigurate, și asta reprezintă o vulnerabilitate maximă pentru România. Noi ne dăm seama de impactul colosal pe care evenimentele de acest tip l-ar putea avea asupra României și încercăm să informăm despre nevoia acută de asigurare.

Trebuie să fim onești și să spunem că bani publici nu există pentru așa ceva. Am încercat să o spun întotdeauna, să fiu corectă și să spun că pentru proprietate individuală distrusă într-un astfel de eveniment nu ar trebui să fie folosiți bani publici. Există sisteme, există acest sistem de protecție financiară prin asigurare. Sistemul obligatoriu nu există în foarte multe tări din lumea asta, suntem norocoși să-l avem. În acest tip de asigurare sunt incluse toate tipurile de locuințe, inclusiv cele mai vulnerabile. Inclusiv locuințele din chirpici sau materiale mai puțin rezistente.

Din punctul meu de vedere românii au toate instrumentele să se protejeze din punct de vedere financiar. Dacă o fac sau nu o fac e mult de discutat. Noi, PAID, ca societate care gestionăm aceste lucruri ne-am asumat responsabilitatea să informăm cât de mult putem despre efectele posibile ale unui asemenea eveniment major. Altfel așteptăm să se implice toți factorii și împreună să convingem românii că atâta vreme cât hărțile de risc ne arată riscuri amplificate pentru România… nu văd de ce nu ne-am așeza cu toții să facem din această posibilitate de protecție financiară o soluție reală”, a declarat Nicoleta Radu în cadrul conferinței.

Cele mai recente știri

To Top