Sectorul energetic din România se află într-un moment critic, în care tranziția energetică și modernizarea infrastructurii necesită investiții majore. În cadrul Conferinței Naționale RO 3.0 „RECHARGE THE POWER 2025 – Energie, Bunăstare, Dezvoltare, Sustenabilitate”, Ondrej Safar, CEO Evryo, a evidențiat importanța investițiilor în dezvoltarea rețelelor electrice.
Ondrej Safar a comparat situația rețelelor energetice cu autostrăzile, subliniind că lipsa investițiilor în infrastructură nu pare a dăuna pe termen scurt, dar pe termen lung afectează atât consumatorii, cât și întregul sistem energetic. „Dacă nu construim o autostradă, atunci nu trebuie să recuperăm investiția și nu avem costuri de mentenanță. Însă această abordare nu este benefică pentru clienți. Trebuie să protejăm consumatorii vulnerabili, dar, în același timp, să ne asigurăm că există finanțare pentru dezvoltarea infrastructurii”, a explicat CEO-ul Evryo.
În prezent, necesarul estimat de investiții în rețelele electrice din România este de 15 miliarde de euro până în 2030. Cu toate acestea, fondurile aprobate pentru următorii cinci ani sunt de doar 3,8 miliarde de euro. „Avem la dispoziție fonduri europene suplimentare și sperăm ca acestea să crească în viitor, dar diferența dintre necesar și sumele alocate este foarte mare. Dacă vrem să ne atingem obiectivele de tranziție energetică, trebuie să găsim soluții pentru a finanța aceste investiții esențiale”, a subliniat Safar.
Ondrej Safar a arătat și care ar fi impactul investițiilor asupra tarifelor de distribuție și, implicit, asupra facturilor plătite de consumatori. „Suntem pregătiți să facem aceste investiții, iar impactul asupra consumatorului casnic a fost estimat. Costul suplimentar ar fi echivalent cu prețul a două pachete de țigări pe an – o sumă relativ mică în comparație cu beneficiile pe termen lung. Aceste investiții nu doar că vor îmbunătăți rețeaua, dar vor permite și integrarea unei producții mai mari de energie regenerabilă, ceea ce va reduce costurile energiei active. În final, efectul ar putea fi chiar o scădere a facturilor pentru consumatori”, a explicat Safar. În prezent, în România, tariful de distribuție reprezintă aproximativ 20% din factura finală a consumatorilor casnici, în timp ce media europeană este de 34%, conform datelor Eurostat.
