Parlamentul turc a ratificat marţi seara aderarea Suediei la NATO, marcând încheierea a 20 de luni de negocieri care au pus la încercare răbdarea aliaţilor occidentali ai Ankarei, dornici să facă front unit împotriva Moscovei, transmite AFP.
Candidatura suedeză, care necesită acum unda verde din partea Ungariei, a fost aprobată de deputaţii turci cu 287 voturi pentru şi 55 împotrivă.
Suedia, la un pas de a deveni a 32-a ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice, şi-a anunţat candidatura în mai 2022, în acelaşi timp cu Finlanda, admisă în aprilie anul trecut.
Pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia, cele două ţări vecine au rupt cu decenii de neutralitate după cel de-Al Doilea Război Mondial, apoi de nealiniere militară de la sfârşitul Războiului Rece.
Pentru a satisface cerinţele Ankarei, Suedia a mers până acolo încât şi-a reformat Constituţia şi a adoptat o nouă lege anti-terorism, Turcia acuzând ţara nordică de clemenţă faţă de militanţii kurzi care s-au refugiat pe teritoriul său, dintre care unii consideraţi terorişti de către Ankara.
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a adăugat la începutul lui decembrie drept condiţie pentru ratificare aprobarea „simultană” de către Congresul american a vânzării de avioane de luptă F-16 către Turcia, amânând şi mai mult unda verde a parlamentului său.
Ankara a cerut, de asemenea, Canadei să autorizeze vânzarea către Turcia a unei componente optice utilizate la fabricarea dronelor de luptă.
Guvernul american nu este ostil vânzării de avioane F-16, dar Congresul a blocat-o până în prezent din cauza tensiunilor recurente dintre Turcia şi Grecia, de asemenea membră a NATO, deşi relaţiile dintre cele două ţări s-au încălzit în ultimele luni.
Erdogan a discutat telefonic luna trecută cu preşedintele american Joe Biden care a făcut cunoscut că Turcia ar putea obţine aprobarea necesară din partea Congresului SUA dacă aderarea suedeză este ratificată.
Ultimul act înainte de intrarea Suediei în NATO se va juca acum în Ungaria, singura altă ţară din Alianţă care a păstrat legături strânse cu Moscova în pofida invaziei Ucrainei.
Premierul ungar, Viktor Orban, l-a invitat marţi pe omologul său suedez la Budapesta pentru a încerca să înlăture ultimele obstacole din calea undei verzi a parlamentului său.
Budapesta, care a susţinut în principiu intrarea Suediei, dar ridică obstacole de mai multe luni de zile, cere Stockholmului să înceteze politica sa de „denigrare” la adresa guvernului ungar, acuzat de derivă autoritară.
Ministrul suedez de externe a răspuns sec la invitaţie, afirmând că ţara sa „nu are niciun motiv” să negocieze în prezent cu Ungaria.
„În cursul summitului de la Madrid de anul trecut, Ungaria (..) a acordat Suediei statutul de invitat” în vederea aderării la NATO, fără nicio rezervă, a subliniat Tobias Billström, citat de AFP.