Asociația România Inteligentă susține că aproximativ 40% din români vor plăti facturi mai mari cu până la 110% la curent dacă ofertele furnizorilor de după plafonare se vor materializa în contracte.
”În luna septembrie 2024, ANRE a elaborat un Proiect de Ordin pentru stabilirea unor măsuri de informare a clienţilor finali de energie electrică/gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2024-31 martie 2025.
Afirmațile guvernanților că de la 1 aprilie 2025 se va continua aplicarea plafonării, dar care conform comunicatului de presă, de fapt se va aplica doar clienților vulnerabili, reprezintă o dezinformare, care nu face decât să agraveze situația și să se elimine oportunitățiile scăderii prețului la energie care se poate realiza doar prin concurență.
Astfel, cu doar 4 luni înainte de liberalizarea pieței de energie și gaze, nu există decât un furnizor care să fi plasat oferte de energie electrică la nivel național, pentru perioada de după 1 aprilie 2025, oferte care sunt cuprinse între 1,30 – 1,43 lei/kWh. Dacă aceste oferte se vor materializa în contracte, extragând consumatorii vulnerabili așa cum sunt ei definiți de legislația în vigoare, cca, 40% din consumatori vor achita cu până la 110% mai mult pentru energia electrică, cca. 35% din consumatori vor achita cu până la 80% mai mult pentru energia electrică și cca 9% din consumatori vor achita cu până la 10% mai mult pentru energia electrică.
Cu doar 4 luni înainte de liberalizarea pieței de energie și gaze, există doar 4 furnizori care au plasat oferte de gaze naturale pentru perioada de după 1 aprilie 2025, oferte care sunt toate egale la a patra zecimală !!!! – 0,2605 lei/kWh fără TVA (0,31 lei kWh cu TVA). Dacă aceste oferte se vor materializa în contracte, consumatorii vulnerabili așa cum sunt ei definiți de legiaslația, deși vor beneficia de preț plafonat vor achita acelaș preț ca și consumatorii nevulnerabili, dar fără să existe o creștere de preeț față de prețurile actuale.
Situația astăzi defavorabilă pentru români, riscă să se transforme pe măsură ce se va apropia termenul de 1 aprilie 2025 într-un dezastru pentru consumatori, datorită lipsei pregătirii de către ANRE a liberalizării pieții. Furnizorii în lipsa obligării punerii de oferte pe piață, vor trage de timp, astfel încât consumatorii sa fie puși în situația în care să nu mai aibă timp să aleagă și să accepte necondiționat ofertele acestora”, atrage atenția Dumitru Chisăliță, președintele Asociației România Inteligentă.