Energie

Peste 62% dintre români susțin realizarea de investiții mai mari în rețelele de distribuție

Foto: iStock

Calitatea serviciului de distribuție a energiei electrice s-a îmbunătățit comparativ cu situația din urmă cu 10 sau 20 de ani, consideră peste 55% dintre români, reiese dintr-o cercetare sociologică* realizată pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al companiilor Delgaz Grid și E.ON.

Ca soluție pentru îmbunătățirea indicatorilor de performanță ai rețelei (durata și frecvența întreruperilor) și a procesului de racordare la rețea, 62,4% dintre participanții la studiu consideră că operatorii de distribuție ar trebui să investească mai mult în rețele, în timp ce 27,5% spun că cei care doresc să devină independenți energetic, adică să își producă singuri energia necesară locuinței, ar trebui să fie încurajați mai mult.

Aproape 42% dintre respondenți sunt de acord că majorarea tarifelor de distribuție este justificată, în timp ce 24% consideră că nu sunt necesare investiții mari în rețele. Tariful de distribuție include costurile necesare pentru serviciul pe care îl asigură operatorul de distribuție pentru a asigura transmiterea în condiții de eficiență și siguranță a energiei electrice către consumatori. Este un tarif reglementat, fiind aprobat anual de ANRE și este stabilit in functie de zona de distribuție și categoria de consum. În baza acestui tarif, operatorii își stabilesc investiții pentru dezvoltarea rețelei de distribuție.

La întrebarea „Care crezi că va fi pe termen mediu impactul investițiilor în rețele asupra prețului plătit de tine?”, 28,3% consideră că prețul energiei va scădea în timp dacă se investește în rețele, 47,9% spun că prețul energiei va crește indiferent de nivelul investițiilor în rețele, în timp ce 12,9% nu văd o legătură între preț și investiții.

În ceea ce privește contorizarea inteligentă, 69,7% dintre români au o părere bună despre aceasta și despre avantajele aduse consumatorilor, printre care transmiterea automată a indexului și emiterea facturilor în baza consumului real. De cealaltă parte, 12,9% consideră că aceste aparate dau erori, înregistrează în plus și sunt periculoase pentru om, iar 17% spun că nu s-au documentat în legătură cu aceste dispozitive așa că nu se pot pronunța într-un fel sau altul.

Despre-energie.ro

Platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile E.ON și Delgaz Grid, a fost lansată în anul 2020 cu obiectivul de a deveni, pentru consumatorii de electricitate și gaze, unul dintre principalele repere de informare și, în același timp, de explicare, într-un limbaj clar și accesibil, a evoluțiilor relevante și de impact de pe piața de energie, dar și să îi ghideze pe cititori în drumul prin acest univers complex astfel încât să poată lua decizii corecte privind tot ceea ce ține de energia și sursele de energie din propriile gospodării.

* Cercetarea sociologică a fost realizată de Sondaje Marketing Relaţii Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON și Delgaz Grid, în perioada 19.02-25.02.2025, pe un eșantion de 1.116 de utilizatori online, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populația adultă a României, dar asumând limitările din derularea online.

Cele mai recente știri

To Top