Un tribunal rusesc a îngheţat acţiunile subsidiarei din Rusia a grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International, blocând practic vânzarea acestei divizii şi escaladând o dispută între Moscova şi Occident, transmite Reuters.
Raiffeisen a promis că îşi va vinde divizia din Rusia, care intermediază plăţi pentru sute de companii ruseşti, după ce a fost presată să facă asta de organismele internaţionale de reglementare. Dar, la mai mult de doi ani de la debutul invaziei din Ucraina, nu s-a schimbat mare lucru.
Un purtător de cuvânt de la Raiffeisen a spus joi seara că un tribunal rusesc a decis să interzică transferul acţiunilor la subsidiara din Rusia a grupului bancar austriac, adăugând însă că această decizie nu va avea un impact asupra operaţiunilor băncii ruseşti şi nici asupra eforturilor cerute de Banca Centrală Europeană vizând reducerea respectivelor operaţiuni.
„Putem în continuare să numim manageri şi să dăm instrucţiuni colegilor ruşi dar nu putem vinde banca”, a spus purtătorul de cuvânt de la RBI.
Chiar dacă şi banca italiană UniCredit are operaţiuni în Rusia şi este presată la rândul ei să plece de pe piaţa rusească, operaţiunile RBI din Rusia sunt mult mai mari şi au devenit un test al hotărârii Occidentului de a pune capăt afacerilor cu Rusia.
Autorităţile ruseşti au comunicat în mod clar că ar dori ca RBI să rămână în Rusia, în condiţiile în care este vorba de o bancă cu aproximativ 2.600 de clienţi corporate, patru milioane de deţinători locali de conturi şi 10.000 de angajaţi în Rusia, deoarece este vorba de o instituţie financiară care permite derularea plăţilor internaţionale, a declarat o sursă pentru Reuters.
RBI este un intermediar financiar crucial pentru milioane de clienţi ruşi care vor să trimită euro sau dolari peste graniţă. Organismele occidentale de reglementare vor să schimbe acest lucru. De exemplu, Banca Centrală Europeană a cerut grupului bancar austriac să îşi reducă operaţiunile din Rusia.
Raiffeisen Bank International (RBI) acoperă 12 pieţe din regiune. Aproape 45.000 de angajaţi deservesc 18,6 milioane de clienţi prin aproximativ 1.500 de puncte de lucru, majoritatea fiind situate în Europa Centrală şi de Est. Acţiunile RBI sunt listate la Bursa din Viena.