Odată cu noul an vin şi alte scumpiri. În doar câteva zile, ne aşteaptă majorări de preţuri în mai multe sectoare importante, informează Antena 3 CNN.
Pentru unele produse creşte TVA-ul, în doar câteva zile, iar pentru altele sunt introduse accize noi. După un an în care inflaţia şi-a pus amprenta pe bugete românilor, preţurile alimentelor cresc şi mai mult din 2024.
Conserve ori brânzeturi românești sunt doar câteva dintre produsele pentru care vom plăti mai mult. De asemenea, pentru produsele tradiționale și bio vom plăti mai mult pentru că TVA-ul va crește de la 5 la 9%.
Și pentru alimentele cu o concentrație mare de zahăr, românii vor plăti mai mult, iar pentru băuturile dulci se introduce o nouă acciza care generează scumpiri de 2 lei per sticlă.
Românii vor mânca și mai prost în 2024, asta pentru că se scumpesc produsele de calitate, și așa cumpărate în cantități mici.
„Suntem singura țară europeană care crește taxele de două ori în ultimul an în tentativa de a-și securiza deficitul bugetar”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic.
Mai mult vom plăti şi pentru carburanţi, chiar din ianuarie. Litrul de benzină ori motorină va fi mai scump cu aproximativ 20 de bani după ce acciza creşte.
Cei care vor să îşi cumpere un apartament de până în 120 de mii de euro vor plăti mai mult. Guvernul creşte TVA ul de la 5 la 9 la sută pentru această categorie de locuinţe.
Cresc accizele și pentru carburanți
Este vorba de indexarea cu rata inflației care ar urma să genereze în 2024 creșteri per total, pentru un litru de carburant de aproximativ 70 de bani.
Lucru care înseamnă că pentru un plin de combustibil, vom plăti, în medie, cu 35 de lei în plus.
Și pentru apartamente vom plăti mai mult
În imobiliare crește TVA-ul pentru apartamentele de până în 120.000 de euro.
Pentru un apartament de 90.000 de euro, până acum se plătea 94.500 de euro, cu TVA, din 2024 vom plăti 98.100 de euro. Diferența este de 3.600 de euro.
Managerii din mai multe sectoare prevăd mai multe scumpiri în perioada ce urmează, conform statisticilor de la INS.
Vom vedea prețuri mai mari în comerțul cu amănuntul, deci inclusiv pentru alimente, servicii, în industria prelucrătoare, dar și în construcții.