Actualitate

Program de un miliard de lei pentru investiţii în modernizarea birourilor vamale

Foto: iStock

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, Programul multianual de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii vamale, în valoare de un miliarde de lei, care se va derula în perioada 2025 – 2030, a anunţat Ministerul Finanţelor.

„Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Finanţelor şi a Autorităţii Vamale Române, Programul multianual de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii vamale (P.M.M.D.I.V.), program reglementat prin OUG 76/2024 şi derulat în perioada 2025-2030. Cu o valoare de 1 miliard de lei, programul prevede implementarea obiectivelor de investiţii ale structurilor teritoriale ale AVR, care funcţionează în cadrul direcţiilor regionale vamale: Bucureşti, Braşov, Cluj, Craiova, Galaţi, Iaşi şi Timişoara”, se arată într-un comunicat al MF.

Programul include trei categorii de investiţii: modernizarea/reabilitarea birourilor/punctelor vamale şi dotarea acestora cu echipamente specifice;
spaţii de control amenajate pentru activităţile specifice birourilor/punctelor vamale; depozite pentru mărfurile/bunurile reţinute în vederea confiscării.

Valoarea totală a celor 123 de obiective de investiţii prevăzute prin Program este de aproape un miliard de lei şi presupune 22 de lucrări de modernizare, 31 de lucrări de abilitare, 22 de proiecte de dezvoltare a bazelor materiale şi 48 de proiecte cu dotări de echipamente.

MF va împuternici AVR, în calitate de administrator al infrastructurii specifice vizate de P.M.M.D.I.V., să organizeze şi să deruleze, în condiţiile legii, procedurile de licitaţie publică pentru realizarea obiectivelor de investiţii urmărite în program.

Totodată, prin actul normativ, birourile/punctele vamale de frontieră sunt clasificate în baza riscurilor identificate, a evaluării ameninţărilor şi vulnerabilităţilor întâlnite în activitatea specifică desfăşurată la frontieră într-un interval de timp. Astfel, în funcţie de gradul fiscal de risc identificat, birourile sau punctele vamale vor fi dotate cu echipamente moderne şi eficiente pentru realizarea controalelor vamale, fapt ce va elimina posibile ameninţări sau riscuri operaţionale care ar putea afecta performanţa activităţilor derulate.

Printre principalele direcţii pe care Autoritatea Vamală le are în vedere pentru îmbunătăţirea rolului birourilor vamale de frontieră şi clasificarea acestora în structuri organizatorice cu risc vamal şi/sau fiscal mic, moderat şi ridicat se numără: combaterea riscurilor financiare la care sunt expuse operaţiunile vamale (import/export/tranzit); gestionarea riscurilor nefinanciare identificate în cadrul activităţilor de control vamal, respectiv instituirea unei abordări comune la nivel naţional în ceea ce priveşte verificarea conformităţii produselor şi asigurarea protecţiei cetăţenilor din spaţiul naţional şi european; aplicarea uniformă a controalelor vamale în scopul împiedicării operatorilor economici să vizeze anumite birouri vamale cu un nivel scăzut de control; natura şi volumul operaţiunilor vamale derulate; managementul riscurilor operaţionale identificate şi care constituie o ameninţare în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor strategice ale AVR.

„Este un pas important pentru ca Ministerul Finanţelor să poată îndeplini întocmai ceea ce şi-a asumat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Avem obiectiv specific să îmbunătăţim capacitatea administrativă şi operaţională a Autorităţii Vamale Române şi să construim condiţiile favorabile pentru tranziţia activităţii de vămuire către un mediu complet electronic şi simplificarea formalităţilor vamale. Modernizarea vamală este esenţială pentru un mediu de afaceri sănătos şi competitiv. Ne-am asumat intensificarea eforturilor pentru combaterea evaziunii fiscale, dar şi să asigurăm o mai bună securitate la frontiere, prin modernizarea punctelor vamale şi dotarea acestora cu echipamente de ultimă generaţie. Tranziţia către un sistem complet digital va simplifica formalităţile vamale şi va face procesul mult mai eficient”, a subliniat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, în comunicatul citat.

Cele mai recente știri

To Top