Actualitate

Provocările economice ale anului, dezbătute la conferința „Kickstart 2025”

Anul 2025 aduce mari provocări economice pentru România, iar direcțiile de dezvoltare și investițiile strategice sunt esențiale pentru menținerea stabilității și predictibilității mediului economic. Aceste aspecte au fost analizate în cadrul conferinței Kickstart 2025 – Predictibilitate, Investiții, Dezvoltare, organizată de Antena 3 CNN pe platforma RO 3.0. Evenimentul a reunit lideri din sectorul public și privat, alături de membri ai Guvernului, pentru a discuta cele mai realiste planuri de investiții și strategii pentru perioada următoare.

Unul dintre subiectele dezbătute a fost absorbția fondurilor europene și riscurile asociate proiectelor supracontractate. Cristian Erbașu a atras atenția asupra provocărilor viitoare:
„E bine că s-a supracontractat, pentru că astfel se vor absorbi banii și va fi mai ușor să ne atingem ținta de utilizare până în 2026 sau chiar 2028, în cazul fondurilor europene. Dar după aceea, acele șantiere, care nu vor fi puține, neterminate, vor trebui susținute de statul român prin finanțări proprii.”

În acest context, s-a ridicat și întrebarea dacă accelerarea lucrărilor de infrastructură nu este influențată de calendarul electoral, având în vedere tendința ca, înainte de alegeri, să fie demarate numeroase proiecte, doar pentru a fi inaugurate oportun, la momentul votului.

Programul „Anghel Saligny”, destinat dezvoltării infrastructurii locale, a fost dat drept exemplu de absorbție accelerată a fondurilor. Potrivit oficialilor prezenți la conferință, dacă administrația publică ar reuși să aplice aceeași eficiență și în gestionarea fondurilor europene, rezultatele ar fi și mai bune.

Un alt subiect esențial discutat a fost modernizarea administrației publice și digitalizarea proceselor, pentru a crește eficiența și a reduce birocrația. Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a subliniat importanța implementării unor soluții digitale pentru a simplifica fluxurile administrative:

„Dacă noi în continuare, după ce terminăm cadrul guvernamental, începem să migrăm sistem acolo, să facem fluxul digital al documentelor, să ai termene foarte clare în raport cu o companie care vine și depune cerere pentru autorizație și ești obligat să răspunzi în 30 de zile, alb sau negru. Ai un opis electronic care îți arată că dacă ai cele 10 documente care sunt cerute și sunt conforme, trebuie să-i dai un răspuns omului în maximum 30 de zile. Vei putea să eviți ceea ce se întâmplă astăzi, ca și blocaj de foarte multe ori în administrație, nu vorbesc de București și autorizații de construcție. Dar vei putea să dinamizezi spectrul public.”

Cele mai recente știri

To Top