Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat, sâmbătă, o lege prin care cei care se angajează să lupte în Ucraina pot avea anulate datoriile până la echivalentul a 92.000 de euro, potrivit guvernului, relatează AFP.
Noua lege va permite tuturor celor care semnează un contract pe un an pentru a merge să lupte în Ucraina după 1 decembrie să fie scutiţi de orice datorii pentru care s-a emis un ordin de colectare înainte de acea dată. Aceasta se va aplica şi soţilor acestora. Valoarea datoriilor acoperite va fi de 10 milioane de ruble, sau aproximativ 92 000 de euro la cursul actual.
Măsura, aprobată marţi de parlamentul rus, este considerată de experţi drept un stimulent puternic, în timp ce Rusia caută voluntari pentru un conflict care durează deja de peste o mie de zile.
Legea îi vizează în principal pe tinerii ruşi aflaţi la vârsta pentru a lupta, deoarece cei care au vârsta de douăzeci-treizeci de ani şi mai puţin sunt cei mai predispuşi să fi contractat împrumuturi, în special pentru a cumpăra o locuinţă. Legislaţia oferă „o nouă modalitate de a scăpa de o povară insuportabilă a datoriilor, cel puţin pentru câteva sute de mii de persoane”, a scris analistul politic Georgy Bovt pe Telegram.
„Până acum, au existat doar prevederi care permit amânarea rambursărilor ” pentru combatanţi, a declarat Serghei Krivenko, din partea grupului de apărare a Legii Armatei Cetăţeneşti, pentru canalul Telegram Vajnié Istori. Noua legislaţie se aplică, de asemenea, recruţilor şi celor mobilizaţi pentru”operaţiunea militară specială ” – denumirea oficială a ofensivei din Ucraina, a remarcat Krivenko.
În teorie, recruţii nu pot fi trimişi pe front, dar pot alege să semneze un contract pentru a se alătura armatei profesioniste şi să fie trimişi să lupte în Ucraina.
Conform unui raport al Băncii Centrale publicat luna trecută, peste 13 milioane de ruşi au avut cel puţin trei împrumuturi în prima jumătate a anului – o cifră în creştere cu 20% faţă de anul precedent – cu o datorie medie de 1,4 milioane de ruble (12 900 EUR). Mulţi dintre aceştia obţin mai întâi împrumuturi bancare, apoi solicită alte împrumuturi de la organizaţii de microfinanţare.
Pe de altă parte, Ucraina are şi o legislaţie care le permite luptătorilor să obţină condiţii preferenţiale pentru împrumuturi şi, în unele cazuri, să îşi anuleze datoriile.