Actualitate

Radu Oprea: “România era cunoscută pentru faptul că aveam forță de muncă înalt calificată și nu foarte bine plătită. Acest avantaj a dispărut”

România trebuie să aducă valoare adăugată în economie inclusiv prin capitalul uman, crede șeful cancelariei premierului Radu Oprea. Invitat în cadrul conferinței RO 3.0 ”HUMAN REVOLUTION 2025, provocări și soluții pentru piața muncii din România”, acesta a declarat că e un lucru bun că România nu mai este cunoscută pentru faptul că aveam forță de muncă înalt calificată și nu foarte bine plătită.

Este vorba despre a aduce valoare adăugată în economie, inclusiv prin capitalul uman. Dacă vorbim despre piața muncii e important numărul actorilor, și constatăm că una din îngrijorările lor e accesul greu la forță de muncă calificată. Întotdeauna e vorba și de cât plătim această forță de muncă. România era cunoscută înainte și avea un avantaj competitiv pentru forța de muncă calificată și salariile mici. Nu mai e cazul. Salariul mediu a fost anul trecut peste 1.100 de euro, care reprezintă un răspuns pentru mediul de afaceri. Atunci când sunt în dilemă, dacă ne uităm pe îngrijorările pe care le au forța de muncă calificată e una dintre ele, lipsa ei. Cum faci să o menții? Retenția este cea mai ieftină formă de a ține personalul calificat. Cum faci să-l ții în firmă – creșterea salariului e una dintre aceste măsuri. Inclusiv creșterea salariului minim pe economie – e una dintre măsurile pe care le-a luat guvernul pentru a încuraja forța de muncă calificat.

A început să vină forță de muncă mai mult decât pleacă. Avem nevoie în continuare de forță de muncă, de aceea există contingentul de 100.000 de lucrători străini, stabilit împreună cu mediul de afaceri, astfel încât să răspundă nevoilor pe care le avem în România.

Sunt multe provocări… vine vrem nu vrem AI peste noi, transformările vor fi rapide și cred că nimeni nu poate cuantifica care va fi impactul real. Vor veni pe piața muncii provocări din partea sistemului bugetar, sunt reduceri al numărului de bugetari în diverse instituții. E nevoie de o echilibrare, pentru că s-au făcut multe noi angajări – 23.000 anul trecut. E important să ne uităm și unde s-au făcut aceste angajări și trebuie o analiză corectă în societate. Dacă vorbim de nevoie de forță de muncă calificată o să constatăm că avem nevoie să angajăm în continuare oameni calificați…

E deja în mentalul colectiv când auzim de măsuri fiscale că salariul scade, ceea ce nu e adevărat. Anul trecut avem o creștere netă între venituri și inflație. Dacă ne uităm la tot ce se întâmplă în jurul nostru vom vedea că vine apocalipsa, că totul e rău.

Cele mai recente știri

To Top