România are un potențial extraordinar legat de tehnologia de captarea și stocarea carbonului (CCS) a declarat Raluca Covrig, director de public affairs și comunicare al Federației Patronale de Petrol și Gaze, la conferința „Soluții pentru România: Energia,” eveniment la care participă toți marii actori din domeniul energiei.
Prin cei 10 piloni pe care noi am identificat până în momentul de față în proiectul Viitorul Energiei, considerăm că am găsit parte din soluțiile reprezentative pentru România. Cum a început această serie, acest proiect care pare că până în acest moment are foarte mult succes? A pornit de la o nevoie, cum toate lucrurile pornesc de la o nevoie, și Viitorul Energiei, FPPG, a pornit de la această nevoie de a înțelege mai bine cum putem face față și cum putem dezvolta mai bine, ne putem dezvolta mai bine în direcția țintelor pe care le avem de atins și să facem parte efectiv din această schimbare, a declarat Raluca Covrig.
Dacă ne uităm mai departe, există mai multe tipuri de tehnologie care ne pot ajuta în această tranziție energetică. Și ne mai gândim la câteva tehnologii mai vechi. De exemplu, energia geotermală este unul dintre piloni. Energia geotermală clasică este deja utilizată în România. Avem un studiu de caz reușit, dacă putem să-i spunem studiu de caz, orașul Oradea, unde sunt deja șapte zone încălzite utilizând energia geotermală. Dar ne uităm și mai departe. Ne uităm și la ce reglementări europene au apărut și ținte și tipuri de tehnologii care vor fi obligatorii. Aici ne putem referi la captarea, transportul și stocarea geologică a dioxidului de carbon, CCS, cum se mai aude acum și cum încercăm să facem înțeles această terminologie. Ce presupune CCS-ul? CCS-ul presupune o scădere a emisiilor de gaze cu efect de sără, respectiv dioxidul de carbon, prin captarea acestuia la sursă, ulterior transportarea și apoi stocarea. România are un potențial extraordinar legat de această tehnologie de CCS. De ce? Pentru că avem o istorie lungă în ceea ce privește petrolul și gazele. Și, cum se menționau mai devreme, într-adevăr, unele companii au deja anumite situri care sunt aproape depletate. Ei, aceste situri, majoritatea se pretează pentru a putea face această stocare. Deci este esențial să ne uităm și înspre aceste tehnologii noi care ne-ar putea ajuta în atingerea țintelor, a precizat oficialul Federației Patronale de Petrol și Gaze.