Actualitate

România, dată exemplu de OECD în Ucraina pentru eforturile din domeniul guvernanței corporative

Foto: iStock

România a fost dată drept exemplu de bune practici pentru eforturile sale în implementarea standardelor de guvernanță corporativă pentru întreprinderile de stat, precum și în monitorizarea și evaluarea performanțelor acestora, în cadrul workshop-ului online ”Construirea unei politici de proprietate”, privind sprijinirea reformei companiile publice din Ucraina, organizat în cadrul Programului de țară OECD-Ucraina.

Președintele Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), Mihai Precup, a avut o intervenție în cadrul celei de-a doua sesiuni a workshop-ului, care s-a axat pe schimbul de experiențe și pe discutarea  strategiilor de dezvoltare a unei politici eficiente de proprietate, în vederea îmbunătățirii guvernanței și performanței întreprinderilor de stat din Ucraina.

În cadrul intervenției sale, președintele Mihai Precup a subliniat importanța politicii de proprietate a statului în economie și guvernanță corporativă, accentuând necesitatea unor practici transparente și responsabile, esențiale pentru creșterea eficienței și performanței întreprinderilor de stat.

De asemenea, președintele AMEPIP a evidențiat progresele semnificative înregistrate de România în guvernanță corporativă în ultimii ani, realizate în colaborare strânsă cu experții OECD și Comisia Europeană, pentru implementarea standardelor ridicate în acest domeniu. ”În ultimii doi ani, în special anul trecut, România a înregistrat un progres istoric în ceea ce privește guvernanța corporativă. Suntem profund convinși că standardele înalte de guvernanță corporativă ne vor ajuta să avem companii puternice, care vor atrage investiții mai bune și vor oferi locuri de muncă mai bine plătite pentru cetățenii români”, a afirmat Mihai Precup.

Profesionalizarea consiliilor de administrație ale întreprinderilor de stat, adoptarea schimbărilor legislative, dezvoltarea Tabloului de bord pentru monitorizarea performanțelor întreprinderilor publice, precum și implementarea unor indicatori-cheie de performanță relevanți au fost doar câteva exemple ale realizărilor majore realizate de România în guvernanță corporativă prezentate de președintele AMEPIP în cadrul workshop-ului. Implementarea standardelor ridicate de guvernanță corporativă a avut un impact semnificativ, inclusiv în realizarea unor evenimente financiare importante, cum ar fi cea mai mare ofertă publică inițială (IPO) din Europa de Est pentru Hidroelectrica, care a atras aproape 2 miliarde euro pentru 20% din companie, a subliniat președintele AMEPIP, Mihai Precup.

Aceste inițiative subliniază angajamentul ferm al AMEPIP pentru promovarea și implementarea transparenței, responsabilității și eficienței în gestionarea întreprinderilor de stat, contribuind la consolidarea încrederii investitorilor și la îmbunătățirea performanțelor întreprinderilor publice, cu impact pozitiv asupra economiei și societății.

La acest workshop au participat reprezentanți ai instituțiilor publice și ai întreprinderilor de stat din Ucraina, implicați în implementarea noului cadru de proprietate și guvernanță corporativă, precum și ai OECD, FMI, și ai altor state europene, analiști, experți, cu scopul de a facilita schimbul de experiențe de bune practici în elaborarea politicii de proprietate a întreprinderilor de stat din Ucraina.

Cele mai recente știri

To Top