Actualitate

România, printre ţările UE cu cea mai puternică creştere a vânzărilor cu amănuntul în luna noiembrie

Foto: iStock

Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au scăzut în luna noiembrie, însă România se numără printre statele membre cu cea mai puternică creştere a vânzărilor, atât de la o luna la alta, cât şi în ritm anual, arată datele publicate luni de Eurostat.

Conform oficiului european, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,2% în Uniunea Europeană, în luna noiembrie 2023 comparativ cu luna octombrie. Cu toate acestea, ţările membre cu cele mai importante creşteri ale vânzărilor cu amănuntul au fost: Portugalia (3,1%), Croaţia şi Slovenia (ambele cu un avans de 3%), România şi Malta (ambele cu o creştere de 1,7%).

În ritm anual, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 1,1% în zona euro şi cu 1% în Uniunea Europeană. Şi în acest caz, România este printre ţările membre cu cele mai importante creşteri ale vânzărilor cu amănuntul, cu un avans de 3,8%, fiind devansată doar de: Spania (6,8%), Croaţia (6,4%), Danemarca (6,3%), Malta (5,3%) şi Cipru (4,8%).

În cazul României, conform datelor publicate anterior de INS, în luna noiembrie, comparativ cu luna precedentă, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a crescut, pe ansamblu, cu 4,1%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comerţul cu amănuntul a crescut, pe ansamblu, în luna noiembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, cu 1,7%.

De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna noiembrie 2023, comparativ cu luna noiembrie 2022, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 3,8%. Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna noiembrie 2023, comparativ cu luna noiembrie 2022, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 3,3%.

Cele mai recente știri

To Top