Actualitate

Rusia a ridicat restricţiile aplicate exporturilor de benzină

pret benzina
Foto: iStock

Rusia a ridicat restricţiile aplicate exporturilor de benzină, a anunţat vineri Ministerul Energiei, după ce luna trecută a renunţat la majoritatea restricţiilor pentru exporturile de motorină, spunând că a existat un excedent de aprovizionare, în timp ce preţurile cu ridicata au scăzut, transmite Reuters.

Acesta a spus că ar putea reimpune interdicţii de export, dacă va fi necesar, adăugând că stocurile de benzină au crescut la aproximativ 2 milioane de tone.

”În ultimele două luni, cu menţinerea unor volume mari de rafinare a petrolului… s-a asigurat saturarea pieţei interne şi s-a creat un excedent în furnizarea de benzină. S-a luat decizia de a înceta interzicerea temporară a exportului de benzină,” a spus ministerul.

Rusia, cel mai mare exportator maritim de motorină din lume, a introdus o interdicţie a exporturilor de combustibili pe 21 septembrie, pentru a aborda preţurile interne ridicate şi penuria.

Doar patru state ex-sovietice – Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kârgâzstan – au fost scutite.

Guvernul a relaxat restricţiile pe 6 octombrie, permiţând exportul de motorină prin conducte, dar a menţinut măsurile privind exporturile de benzină.

Livrările de motorină şi alţi combustibili în străinătate prin camioane şi căi ferate au rămas, de asemenea, interzise la acea vreme.

Eliminarea interdicţiei ar putea complica eforturile Rusiei de a-şi reduce exporturile de petrol şi produse petroliere cu 300.000 de barili pe zi până la sfârşitul anului, comparativ cu nivelul mediu observat în mai şi iunie.

Cu toate acestea, Rusia a confirmat că va continua reducerea suplimentară voluntară a livrărilor până la sfârşitul lunii decembrie, aşa cum a anunţat anterior în coordonare cu grupul de exportatori OPEC+.

Motorina este cel mai mare export de produse petroliere din Rusia, cu aproximativ 35 de milioane de tone anul trecut. Aproape trei sferturi din acestea au fost transportate prin conducte. Rusia a exportat, de asemenea, 4,8 milioane de tone de benzină în 2022.

Surse din industrie au declarat pentru Reuters că guvernul este gata să renunţe la restul restricţiilor la jumătatea lunii noiembrie.

Oficialii au spus că interdicţia va fi ridicată odată ce piaţa internă se va stabiliza. Analiştii se asteptau ca restrictiile sa fie eliminate după finalizarea recoltei de cereale.

Cele mai recente știri

To Top