Săptămâna Mondială a Investitorului 2023 (World Investor Week 2023) are loc în întreaga lume, în luna octombrie. Acesta este al șaptelea an în care se organizează la nivel global, iar subiectele principale din această ediție au fost activele virtuale, finanțarea sustenabilă și reziliența investitorilor.
Bursa de Valori București (BVB) și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au organizat un eveniment în deschiderea săptămânii trecute la care au invitat elevii de liceu să participe pentru a înțelege mai bine ce înseamnă investiția pe piața de capital. „World Investors Week și evenimentul de astăzi sunt foarte importante deoarece noi suntem foarte interesați ca tinerii să fie educație și financiar, pe lângă educația generală sau cea specifică unei meserii”, a spus Adrian Tănase, directorul general al BVB. „Iar educația nu înseamnă doar să știi să îți deschizi un cont la bancă sau să folosești un card, ci înseamnă mult mai multe, să știi cum să îți gestionezi banii”, a mai spus acesta, care a precizat că programele de educație ale BVB sunt desfășurate în parteneriat cu ASF. „Investițiile sunt modalitatea prin care voi puteți pune banii să lucreze pentru voi, iar gama de instrumente disponibile este foarte mare”, a spus Alexandra Bontaș, Șef Serviciu Monitorizare și Educație Financiară, Direcția Comunicare și Educație Financiară la ASF, înainte de a o lăsa pe Ileana Botez, director Departament Admitere la Tranzacționare la BVB, să predea rapid o lecție elevilor prezenți la sediul BVB. Care sediu va fi schimbat în curând, după cum a informat Adrian Tănase.
Un curs rapid despre piața de capital nu poate începe decât cu îndemnul că banii nu trebuie să stea la bancă degeaba sau la saltea, ci trebuie investiți pentru a produce un profit pentru investitor. Iar piața de capital este locul în care găsești toate instrumentele necesare investițiilor, cu riscuri pentru toate gusturile. „Piața de capital înseamnă încredere, iar acesta este cel mai important element pe care trebuie să îl ofere investitorilor”, spune Ileana Botez, care punctează astfel cea mai de prețuit calitate a pieței de capital. Bursa de Valori, la fel ca Autoritatea de Supraveghere, sunt garantul că toate companiile listate, toate ofertele inițiale și toate instrumentele financiare disponibile respectă reglementările legislative și cerințele de transparență.
Reziliență și active virtuale
De altfel, chiar și temele actualei ediții globale a World Investors Week sunt despre noi instrumente financiare, anume activele virtuale, alături de reziliența investitorilor și a finanțării sustenabile. Reziliența investitorilor înseamnă pregătirea pentru provocările neașteptate, adică o bună parte din ce se întâmplă în prezent, cu toate turbulențele economice, convulsiile sociale și războaiele de peste tot. După cum arată recomandările Comisiei de tranzacționare futures pe mărfuri (CFTC) din SUA, pentru reziliență este nevoie, în primul rând, de un portofoliu diversificat. Activele trebuie combinate astfel încât pierderile să fie limitate (dacă apar), iar fluctuațiile randamentului să fie reduse pe cât posibil.
Pe lângă diversificarea pe categorii de active (acțiuni, obligațiuni, echivalente de numerar), cheia este identificarea investițiilor în segmente ale fiecărei categorii de active care ar putea funcționa diferit în condiții diferite de piață. De exemplu, valoarea unor investiții ar putea fi afectată negativ de inflație, o mișcare generală ascendentă a prețurilor. Inflația reduce puterea de cumpărare, ceea ce reprezintă un risc pentru investitori care primesc o rată fixă de rentabilitate. Inflația poate duce, de asemenea, la rate mai mari ale dobânzii și, la rândul său, la o valoare de piață mai mică pentru obligațiunile existente. Valoarea altor investiții ar putea fi afectată pozitiv de inflație.
Tot pentru reziliență este necesară și eliminarea creditelor cu dobândă ridicată, alături de deținerea unui fond de urgență. Creditele pe termen lung, cum sunt cele imobiliare, trebuie refinanțate dacă este nevoie, iar creditele de nevoie sau cardurile de credit e bine să fie rambursate cât mai rapid posibil. Cardurile de credit, de exemplu, au dobânzi pe care doar investițiile riscante pot să le acopere, iar investițiile cu grad ridicat de risc nu sunt recomandabile în perioade tulburi. O altă recomandare importantă este atenție sporită la fraude și escrocherii, care sunt tot timpul în căutare de investitori creduli. Mai ales în ultima perioadă, când au apărut tot mai multe fraude promovate de „influensări”, dar care s-au dovedit a fi scheme piramidale.
A doua temă a Săptămânii Investitorilor a fost finanțarea sustenabilă sau investiția responsabilă social, care se referă în primul rând la ESG (Environmental, Social, Governance). Este un trend pe care s-a angajat economia la nivel global și va crește în importanță în viitor. Desigur, nu orice proiect pe care scrie „ESG” sau „sustenabil” chiar este, de aceea ar fi bine să verificați în amănunt fiecare oportunitate apărută.
Cea de-a treia temă se referă la activele virtuale, care au căpătat o importanță enormă în ultima decadă după ascensiunea criptomonedelor. Activele virtuale sau digitale sunt acele instrumente bazate pe evoluția unor active reale sau sunt create digital. Ca o regulă simplă, activele virtuale care se supun reglementărilor legale din spațiul în care activează pot fi considerate sigure, în sensul că riscul de fraudă este foarte redus. Spre exemplu, Stablecoin, care înseamnă active virtuale raportate la monede fiat sau la un coș de active. Sau monedele digitale care pot fi emise de bănci și pot fi utilizate pentru plăți, fiind bazate pe monede fiat.
Activele cripto, criptomonedele, sunt active care nu se supun reglementărilor financiare, deși se caută modalități de înglobare a acestora în cadrul activelor normale. Din acest motiv, investițiile în cripto sunt deosebit de volatile și speculative, iar platformele de tranzacționare ale acestora nu sunt protejate prin legi. De aceea, riscurile asociate sunt foarte mari. Din acest motiv, este necesară cunoașterea cât mai amănunțită a instrumentelor în care se investește și este recomandat să nu investiți decât banii pe care îi puteți pierde integral fără a vă fi afectată starea financiară. Asemănător cu investițiile în jocuri de noroc sau în pariuri. „O parte cheie a protecției investitorilor este educația și îi încurajăm pe investitori să nu înceteze niciodată să învețe. Înainte de a lua orice decizie, fiecare investitor ar trebui să pună întrebări, să verifice răspunsurile, să investească doar în oportunitățile pe care le înțeleg pe deplin și să învețe cum să-și protejeze banii câștigați cu greu”, a spus Lori Schock, directorul Office of Investor Education and Advocacy (OIEA) din cadrul autorității de profil din SUA (SEC), vorbind despre World Investors Week 2023.