Actualitate

Se ia în calcul extinderea perioadei pentru care nu se aplică sancţiuni în sistemul eFactura. Boloș: Este o dovadă de bună credinţă din partea noastră

Ministerul Finanţelor ia în calcul extinderea până în luna iunie a perioadei pentru care nu se aplică sancţiuni celor care nu respectă termenul de trimitere a facturilor în sistemul eFactura, a anunţat, joi, ministrul de resort, Marcel Boloş, care a participat la o conferinţă referitoare la perspectivele macroeconomice ale României.

„Luăm în calcul extinderea până cel mult la sfârşitul lunii iunie a perioadei în care nu se vor aplica amenzi. Este o dovadă de bună credinţă din partea noastră….Chiar astăzi, în cursul zilei de astăzi (joi, n.r.) avem primele date şi primele semnale cu privire la indicatorii de antifraudă şi de evaziune fiscală pe care ni-i dorim. Trebuie să găsim o modalitate prin care să aducem la suprafaţă economia reală şi să nu mai venim cu nota de plată pe care o vom prezenta la sfârşitul anului şi care va fi baza pentru următoarea reformă fiscală care se va întâmpla în România. Nu am vrea să venim cu o notă de plată încât să ne înjure lumea în 2025, să spună Boloş şi Câciu”, a declarat Marcel Boloş, la conferinţa „Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024”, organizată de News.ro.

Potrivit prevederilor în vigoare în acest moment, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nerespectarea termenului-limită pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura nu se sancţionează.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor a explicat că prudenţa de care a dat dovadă instituţia la finalul anului trecut era necesară pentru a ne încadra în limita deficitului bugetar convenit cu Comisia Europeană şi a nu risca atragerea de sancţiuni.

„Chiar dacă Ministerul de Finanţe a avut o politică prudentă la sfârşitul anului trecut, să ştiţi că nu a fost foarte plăcut pentru noi pentru a ne respecta angajamentele pe care le-am avut faţă de Comisia Europeană. Acesta a fost angajamentul nostru, că vom închide cu un deficit bugetar în jur de 5,5% din PIB. Era important ca să nu apăsăm, cum se spune, să punem piciorul pe acceleraţie şi să-i forţăm să ia măsuri împotriva României, fiind singura ţară în procedură de deficit bugetar excesiv. În schimb acum, anul acesta, cu noile reguli ale guvernanţei economice, nădăjduim ca în iunie, când ni se va comunica propunerea de traiectorie de ajustare bugetară să pornim de la un nivel al deficitului bugetar şi apoi perioada aceasta de timp pentru ajustare bugetară rezonabilă ca România să îşi poată duce la bun sfârşit angajamentele economice şi, ca om de investiţii, şi lucrez în domeniul acesta din 1998, spun că este important ca bugetul alocat pentru investiţii şi proiectele de investiţii să dea o nouă perspectivă de dezvoltare economică a României”, a mai spus Marcel Boloş

Cele mai recente știri

To Top