Energie

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Până în 2032, proiectele noastre de investiții vor însemna peste 60 de miliarde de euro”

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a vorbit, joi, la conferinţa naţională „Investitori pentru viitor. Marile proiecte care mișcă România”, în cadrul proiectului RO 3.0, despre investițiile în domeniul Energiei.

„Nu poți să faci lucruri mari pentru o țară, dacă nu există un parteneriat onest, transparent între stat și privat și aveți aici exponenți de marcă ai mediului privat care duc România înainte. Energia mișcă rotițele în economie, ne poate face viața mai bună, mai ușoară și noi am spus de la bun început că în trilema asta energetică – energie sigură, competitivă, deci la un preț corect, și verde, o să prioritizăm exact cum le-am expus, adică siguranță – securitate energetică, apoi accesibilitate/competitivitate și, în al treilea rând, partea de mediu și energie verde”, a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

„O să vă dau niște cifre, care vise vor părea foarte mari, pe care eu o să le justific, după care o să spuneți că am făcut o treabă destul de bună. O să mă refer doar la proiectele de la Ministerul Energiei.și vă pot spune că în următorii ani, până în 2032, proiectele noastre de investiții vor însemna peste 60 de miliarde de euro, impact în economie, locuri de muncă, dezvoltare, o energie mai ieftină, sigură și mai verde.

Din PNRR, avem 460 de milioane de euro, adică aproape 2000 de megawați producție de energie verde, 100 de milioane de euro producție de hidrogen, 280 de milioane de euro producție de baterii, producție de panouri fotovoltaice și stocare, prima schemă de stocare 80 de mlionane de euro, finanțată cu un interes fantastic, 62 de milioane de euro eficiență pentru industrie – bani pentru companii pentru a-și eficientiza activitatea și a-și moderniza echipamentele. 380 de milioane de euro s-au dus pentru modernizarea CET-urilor Craiova, Constanța, Arad, Râmnicu Vâlcea.

Fondul pentru Modernizare – jumătate de miliard de euro pentru primării, pentru beneficiari publici care își susțin costurile prin investiții în principal în parcuri solare. 815 milioane de euro s-au dus la producție și autoconsum. Ne așteptăm la cel puțin încă 2000 de megawați. Apelul e deschis și rog toată piața să vină să depună proiecte. Undeva în 23 iulie se închide acest apel. Banii de la Complexul Energetic Oltenia – reinventarea Complexului, parcuri solare și noi centrale pe gaz, 800 de milioane de euro. Ișalnița și Turceni înseamnă încă 1300 de megawați.

Banii pentru distribuție, pentru că vorbim despre necesitatea de a ne moderniza rețelele, asta înseamnă deja 1,1 miliarde și mai obținem încă jumătate de miliard, în toamna aceasta, de la Fondul pentru Modernizare. Zece proiecte Transelectrica – jumătate de miliard de euro. Banii petru CET-uri – 361 de milioane de euro. În București, CET progresul și CET grozăvești vor fi modernizate, plus un CET nou la Titan.

Ministerul Transporturilor a luat 470 de milioane de euro pentru trenuri noi. Cred că este o achiziție în premieră după foarte mulți ani, tot prin Fondul pentru Modernizare și cu sprijinul Ministerului Energiei. Și Agricultura – jumătate de miliar de euro, producție energie verde pentru fermieri.

Mai avem 1, 5 miliarde de euro pentru industrie, certificate verzi și banii pentru consumatori de energie. apalus schema contractelor pentru diferență – 3 miliarde de euro și încă 5000 de megawați energie verde solar, eolian”, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Cele mai recente știri

To Top