Rezerva Federală americană (Fed) nu a majorat aseară rata dobânzii cheie, menținând-o în intervalul 5,25%-5,50%, dar este clar că intenționează să o mențină la un nivel ridicat pentru mai mult timp. Mai mult, aceasta a semnalat că am putea asista la o nouă majorare a dobânzii în ultimele două sesiuni ale anului, scrie Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro.
Acest lucru nu este o surpriză, având în vedere cât de puternică este în prezent economia americană. Noile previziuni ale Fed arată că instituția este încrezătoare că poate reduce inflația fără a afecta prea mult economia. Instituția americană vede acum un șomaj mai scăzut și o cale mai rapidă către obiectivul ei de a reduce inflația la 2%, care ar fi scenariul ideal.
Piețele au reacționat la această nouă poziție a Fed – dobânzi mai mari pentru mai mult timp – indicele S&P 500 scăzând cu aproape 1%, în timp ce Nasdaq a coborât cu peste 1,5%. Între timp, indicele dolarului american a crescut la peste 105, iar randamentul obligațiunilor pe 10 ani ale trezoreriei americane a oscilat între 4,31% și 4,41% pe parcursul zilei.
Rata de referință a dobânzii ar putea fi majorată încă o dată în acest an, până la un nivel maxim de 5,50%-5,75%, potrivit proiecțiilor trimestriale actualizate publicate de instituția americană, iar dobânzile vor fi menținute până în 2024 la nivele semnificativ mai ridicate decât se preconiza anterior. Inflația a scăzut la 3,7%, de la un vârf de 9,1% în iunie anul trecut dar șeful Fed, Jerome Powell a fost foarte clar că vrea să vadă că datele bune privind inflația, afișate în ultimele trei luni, continuă pe o traiectorie descendentă. Oficialii Fed văd acum ratele dobânzilor coborând până la 5,1% în 2024, un nivel mai ridicat decât prognoza din iunie, care prevedea că dobânzile vor ajunge anul viitor la 4,6%.
Dar drumul spre obiectiv nu este întotdeauna drept, previziunile nu sunt întotdeauna corecte, iar Fed se împiedică adesea în controlul inflației pe ultima sută de metri a măsurilor restrictive. Deocamdată, Fed și-a menținut echilibrul, iar piețele cred acum că își poate face treaba. Este greu să ne îndoim de acest lucru până când vom vedea mai multe fisuri în economie. Fed se mișcă acum mai încet și cu mai multă atenție, pe măsură ce riscurile înăspririi excesive a măsurilor pe care le ia se echilibrează mai bine cu riscul de a face prea puțin.
Un eventual blocaj al guvernului american care ar putea începe după 30 septembrie ar putea avea un impact asupra datelor economice, iar Fed va trebui să se ocupe de acest lucru dacă se va întâmpla, a declarat Powell. Cu toate acestea, investitorii ar putea să nu fie afectați de un astfel de blocaj. Din 1978 au existat șase blocaje guvernamentale care au durat cinci zile sau mai mult, iar indicele S&P 500 a crescut în cele mai recente patru astfel de blocaje.
Investitorii nu ar trebui să treacă cu vederea faptul că treaba Fed nu s-a terminat încă. Economia americană este încă sub o mare presiune, iar aceștia trebuie să fie pregătiți pentru prețuri potențial mai mici, în timp ce participă în continuare la mișcarea ascendentă a pieței.