SUA au extins o restricţie impusă exporturilor de cipuri sofisticate de inteligenţă artificială ale Nvidia şi Advanced Micro Devices (AMD) dincolo de China către alte regiuni, inclusiv unele ţări din Orientul Mijlociu, transmite Reuters.
Nvidia a declarat într-o declaraţie depusă la autorităţile de reglementare, săptămâna aceasta, că restricţiile, care îi afectează cipurile A100 şi H100 concepute pentru a accelera sarcinile de învăţare automată, nu vor avea ”un impact material imediat” asupra rezultatelor sale.
Rivalul AMD a primit, de asemenea, o scrisoare informată cu restricţii similare, a declarat pentru Reuters o persoană familiarizată cu problema, adăugând că măsura nu are un impact semnificativ asupra veniturilor sale.
Oficialii americani impun de obicei controale la export din motive de securitate naţională.
O mişcare similară anunţată anul trecut a semnalat o escaladare a represiunii americane asupra capacităţilor tehnologice ale Chinei, dar nu a fost imediat clar ce riscuri prezintă exporturile către Orientul Mijlociu.
Într-o declaraţie separată, Nvidia a spus că noua cerinţă de licenţiere ”nu afectează o parte semnificativă a veniturilor noastre. Lucrăm cu guvernul SUA pentru a rezolva această problemă”.
Departamentul pentru Comerţ, care administrează cerinţele de licenţiere pentru export, a declarat joi, printr-un purtător de cuvânt, că SUA ”nu au blocat vânzările de cipuri către Orientul Mijlociu” şi a refuzat să comenteze dacă a impus noi cerinţe anumitor companii americane.
În septembrie anul trecut, AMD a declarat că a primit noi cerinţe de licenţă, care ar opri exporturile cipurilor sale de inteligenţă artificială MI250 către China.
Nvidia, AMD şi Intel au dezvăluit de atunci toate planurile de a crea cipuri AI mai puţin puternice, care pot fi exportate pe piaţa chineză.
Nvidia, care nu a dat niciun motiv pentru noile restricţii în declaraţia din 28 august, a declarat anul trecut că oficialii americani au informat că regula ”va aborda riscul ca produsele să poată fi utilizate sau deturnate către ”o utilizare finală militară” sau ”utilizator final militar” în China”.
Nvidia nu a precizat săptămâna aceasta care ţări din Orientul Mijlociu au fost afectate. Compania a obţinut cea mai mare parte din vânzările sale de 13,5 miliarde de dolari în trimestrul său fiscal încheiat la 30 iulie din Statele Unite, China şi Taiwan.
Aproximativ 13,9% din vânzări au venit din toate celelalte ţări la un loc, iar Nvidia nu publică venituri din Orientul Mijlociu.