Energie

Transelectrica: România are, începând de miercuri, 11 linii electrice de 400 kV de interconexiune cu țările vecine

Foto: iStock

România are, începând de miercuri, 11 linii electrice de 400 kV de interconexiune cu țările vecine și o capacitate de interconexiune de până la 1000 MW cu Serbia, după ce ambele circuite ale Liniei Electrice Aeriene 400 kV Reșița-Pancevo au intrat în exploatare comercială, a anunțat Transelectrica.

‘Astăzi (miercuri, n.r.), a intrat în exploatare comercială și cel de-al doilea circuit al liniei electrice aeriene dublu circuit (LEA) 400 kV Reșița (RO) – Pancevo (RS), respectiv circuitul 1, marcând un pas important în consolidarea interconexiunii rețelelor electrice de transport ale României și Serbiei. Odată cu operaționalizarea comercială completă a LEA 400 kV Reșița – Pancevo, capacitatea de schimb transfrontalier a României cu Serbia ajunge până la 1000 MW. Astfel, LEA 400 kV Reșița-Pancevo devine cea de-a 11-a linie de interconexiune de 400 kV dintre România și țările vecine, reafirmând angajamentul Transelectrica pentru dezvoltarea infrastructurii energetice și integrarea pieței regionale de electricitate’, se arată într-un comunicat al companiei.

Intrarea în exploatare comercială completă a liniei de interconexiune dintre Reșița și Pancevo s-a realizat în cadrul etapei a doua a proiectului de construire a nivelului de 400 kV în Stația Electrică de Transformare Reșița, etapă care va fi finalizată integral până la sfârșitul primului trimestru al
acestui an.

Anul trecut în luna noiembrie, a fost operaționalizat comercial circuitul 2 al LEA 400 kV Reșița-Pancevo, ca urmare a punerii în funcțiune parțiale a noii stații 400 kV Reșița.

Linia Electrică Aeriană 400 kV Reșița-Pancevo are o contribuție semnificativă pentru consolidarea Sistemului Electroenergetic Național și a rețelei din sud – estul Europei, respectiv diminuează congestiile transfrontaliere la granița dintre cele două sisteme electroenergetice, românesc și sârbesc, crește siguranța în alimentarea cu energie electrică, mărește capacitatea de transfer între România și Serbia și îmbunătățește schimburile de energie la nivel regional, susține sursa citată.

Totodată, Linia Electrică Aeriană 400 kV Reșița-Pancevo creează cadrul tehnic și operațional pentru racordarea la rețea de noi consumatori și producători de energie electrică.

LEA 400 kV Reșița-Pancevo are o lungime totală de 131 de kilometri, dintre care 63 de kilometri pe teritoriul României.

În calitate de Operator de Transport și de Sistem (OTS), Transelectrica asigură siguranța în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național (SEN) și îmbunătățirea permanentă a performanței tehnologice și adecvanței Rețelei Electrice de Transport (RET).

CNTEE Transelectrica SA deține poziția de monopol natural pe piața românească de energie electrică, fiind prima companie cu capital majoritar de stat listată la Bursa de Valori București în cadrul programului ‘O piață puternică-Dezvoltarea pieței de capital’.

Cele mai recente știri

To Top