Tehnologie

Trump este pe cale să se îmbogăţească cu 3 miliarde de dolari, după ce a fost aprobată scoaterea pe bursă a companiei sale de social media

Foto: iStock

Investitorii au aprobat vineri un acord prin care Trump Media, proprietarul reţelei sociale Truth Social, va deveni o companie listată la bursă. Unda verde din partea acţionarilor înlătură un obstacol major pentru o fuziune îndelung aşteptată care va genera un câştig de mai multe miliarde de dolari pentru fostul preşedinte Donald Trump, într-un moment în care acesta se confruntă cu o presiune financiară şi juridică imensă, relatează CNN şi Reuters.

Astfel, fostul preşedinte american Donald Trump era vineri cu un pas mai aproape de a avea un câştig important de pe urma firmei sale de social media, Truth Social, după ce investitorii unei companii de achiziţii au aprobat o asociere care valorează în prezent aproximativ 5,7 miliarde de dolari.

Potrivit unui total preliminar al voturilor anunţat în timpul şedinţei, majoritatea acţionarilor Digital World Acquisition Corp. au votat în favoarea acordului de fuziune cu Trump Media. Companiile au indicat că fuziunea ar putea avea loc chiar la începutul săptămânii viitoare.

Noua companie se va numi Trump Media & Technology Group (TMTG) şi va fi tranzacţionată sub eticheta DJT, iniţialele lui Trump. Aceasta va deţine platforma de socializare a lui Trump, Truth Social, aflată în dificultate. Trump va deţine o participaţie dominantă într-o companie, cu acţiuni în valoare de circa 3,3 miliarde de dolari la preţurile actuale de pe piaţă.

Câştigul s-ar putea dovedi vital în condiţiile în care Trump se confruntă cu consecinţele financiare ale unei serii de procese judiciare împotriva sa, inclusiv o sentinţă de 454 de milioane de dolari într-un caz civil de fraudă în New York. Cu toate acestea, unii experţi spun că există numeroase motive practice, financiare şi juridice pentru care este puţin probabil ca acest acord să rezolve iminenta criză de bani a lui Trump.

INCERTITUDINI

Deşi următorul pas ar fi ca tranzacţia să fie finalizată săptămâna viitoare, viitorul acesteia este plin de incertitudine. Fostul director general al Digital World, Patrick Orlando, şi foştii asociaţi de afaceri ai lui Trump, Andy Litinsky şi Wes Moss, au contestat separat în justiţie înţelegerea, pentru a cere mai multe acţiuni pentru munca lor anterioară în cadrul tranzacţiei. Nu este clar cum şi când vor fi rezolvate aceste cazuri.

TMTG a fost lansată cu ajutorul lui Litinsky şi Moss – doi foşti concurenţi la emisiunea „The Apprentice” – ca o modalitate prin care Trump să se conecteze cu susţinătorii săi după ce Facebook, Twitter şi YouTube l-au eliminat în urma atacului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului american.

Chiar dacă afacerea va fi finalizată săptămâna viitoare, Trump nu va avea voie să vândă niciuna dintre acţiunile sale noua companie timp de şase luni şi nici să se împrumute pe baza acestora, pe baza termenilor pe care i-a acceptat anterior.

Tranzacţia este, de asemenea, pregătită să aducă o infuzie vitală de 300 de milioane de dolari în numerar pentru TMTG. Compania de social media a pierdut 10,6 milioane de dolari din operaţiunile sale în primele nouă luni din 2023, după ce a pierdut 23,2 milioane de dolari în 2022, şi s-a finanţat prin împrumuturi de 40,7 milioane de dolari prin bilete la ordin convertibile care pot fi rambursate în acţiuni.

Cei trei mari indici bursieri de pe Wall Street au înregistrat joi, pentru a doua zi consecutiv, maxime record la închidere, după ce Rezerva Federală a reasigurat investitorii în legătură cu perspectivele de reducere a ratelor de dobândă în acest an.

Pe baza modului în care se tranzacţionează în prezent acţiunile Digital World, TMTG ar putea fi evaluată la 5,7 miliarde de dolari în urma fuziunii cu Digital World.

Acţiunile Digital World au avut o evoluţie oscilantă şi nu există nicio certitudine că vor continua să se tranzacţioneze la aceste niveluri. Acţiunile au scăzut vineri după-amiază la New York cu 2%, la 42,01 dolari, după aflarea veştii aprobării tranzacţiei de către acţionari.

EŞECURI ŞI ÎNTÂRZIERI

Trump, care candidează din nou la funcţia de preşedinte al SUA, va deţine între 58,1% şi 69,4% din noua companie, în funcţie de măsura în care investitorii vor susţine tranzacţia.

În februarie, Digital World a declarat că Truth Social a avut până acum 8,9 milioane de înscrieri. Platforma X a lui Elon Musk, prin comparaţie, are mai mult de jumătate de miliard de utilizatori lunar.

Trump are 6,7 milioane de urmăritori pe Truth Social, comparativ cu cei peste 88 de milioane de urmăritori pe care îi avea pe X când platforma l-a suspendat definitiv şi cu cei 87,4 milioane de urmăritori pe care îi are în prezent pe această platformă.

În august, Trump a postat pe X poza sa de la arestarea sa la închisoarea Fulton County Jail din Georgia. De atunci, el nu a mai postat pe X, folosind Truth Social ca platformă principală pentru a ajunge la alegători.

Digital World şi-a anunţat acordul de fuziune cu TMTG în octombrie 2021. De atunci, afacerea s-a confruntat cu o serie de eşecuri şi întârzieri. Digital World a fost ţinta unor investigaţii ale Departamentului de Justiţie al SUA şi ale Comisiei pentru valori mobiliare şi burse (SEC), l-a înlăturat pe Orlando din funcţia de director executiv şi şi-a reconfigurat consiliul de administraţie.

În iulie, Digital World a ajuns la o înţelegere de 18 milioane de dolari cu SEC, care a declarat că Digital World a indus în eroare investitorii prin faptul că nu a dezvăluit în documentele depuse că a întocmit un plan de achiziţie a TMTG şi că a urmărit să facă achiziţia înainte de oferta publică iniţială a Digital World.

VESTEA PROASTĂ PENTRU TRUMP

„Preşedintele Trump nu va putea să monetizeze imediat această participaţie”, a declarat pentru CNN Matthew Kennedy, strateg senior de piaţă pentru oferte publice iniţiale la Renaissance Capital.

Trump se confruntă cu un termen limită, luni, pentru a depune o cauţiune de 464 de milioane de dolari în cazul civil de fraudă de la New York. În caz contrar, procurorul general al New York-ului ar putea încerca să pună sechestru pe terenul său de golf şi pe proprietatea sa privată din nordul Manhattanului – sau pe alte active.

Vestea proastă pentru Trump este că această participaţie nu este atât de lichidă pe cât pare. Aceste câştiguri pe hârtie ar fi foarte dificil pentru Trump să le transpună în bani reali. De fapt, acţiunile lui Trump în această companie sunt, în multe privinţe, chiar mai puţin lichide decât proprietăţile sale imobiliare, potrivit lui Charles Whitehead, profesor de drept la Cornell Law School.

În primul rând, experţii spun că piaţa supraevaluează drastic Trump Media pe baza elementelor fundamentale ale companiei. Asta înseamnă că lui Trump i-ar fi greu să vândă acţiuni sau chiar să le ofere ca garanţie.

„Preţul acţiunilor este în mod clar o bulă”, a declarat Jonathan Macey, profesor de drept la Yale. „Niciun investitor raţional nu ar lua acţiunile la valoarea nominală, mai ales dacă ar trebui să le păstreze pentru o perioadă de timp”, argumentează el.

Documentele SEC indică faptul că veniturile Trump Media s-au ridicat la doar 1,1 milioane de dolari în al treilea trimestru. Compania a înregistrat o pierdere de 26 de milioane de dolari în acel trimestru.

Numărul de utilizatori activi lunari din SUA ai Truth Social pe iOS şi Android a scăzut cu 39% de la an la an, potrivit datelor Similarweb împărtăşite cu CNN la începutul acestei luni. Truth Social rămâne mult mai mic decât X (fostul Twitter), care, de asemenea, este în scădere, dar într-un ritm mai lent.

Şi totuşi, Trump Media este evaluată la peste 6 miliarde de dolari pe o bază complet diluată, care include toate acţiunile şi opţiunile care ar putea fi convertite în acţiuni ordinare, potrivit lui Jay Ritter, profesor de finanţe la Universitatea din Florida. Ritter a declarat că preţul actual de piaţă este greu, dacă nu imposibil, de justificat. Dar chiar şi în cazul puţin probabil în care Trump ar găsi un cumpărător pentru aceste acţiuni, experţii spun că probabil nu are voie să vândă sau să dea în gaj acele acţiuni – cel puţin nu încă. Aşa cum este tipic într-o astfel de tranzacţie, anumiţi acţionari sunt supuşi unei perioade de blocare care îi împiedică pe cei din interior să vândă imediat.

În plus, chiar dacă Trump ar depăşi aceste obstacole potenţial insurmontabile, nu există nicio garanţie că vreo bancă ar accepta aceste acţiuni ca garanţie într-un împrumut. „Dacă aş fi o bancă, voi fi deranjat de ideea ca un acţionar important să îşi garanteze participaţia”, a spus Whitehead. „Orice bancă care face o analiză adecvată a creditului trebuie să fie sensibilă la faptul că acest stoc ar putea foarte bine să se prăbuşească dacă se dovedeşte că preşedintele Trump caută să-şi vândă poziţia”, a precizat expertul.

Cele mai recente știri

To Top