Ucraina a primit o tranşă de finanţare în valoare de 1,5 miliarde de dolari, în cadrul unui program convenit cu Banca Mondială, ceea ce o va ajuta să îşi plătească cheltuielile bugetare şi sociale precum şi să se apare împotriva invaziei ruseşti, a declarat vineri prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal, transmite Reuters.
Ucraina este dependentă de ajutoarele financiare oferite de partenerii occidentali dar în primele două luni din acest an finanţarea din străinătate s-a redus, iar un pachet de ajutor american este blocat de mai multe luni de republicani în Congres.
În luna martie, autorităţile de la Kiev au reuşit să atragă o finanţare externă totală în valoare de aproximativ nouă miliarde de dolari, a precizat Ministerul de Finanţe de la Kiev. Uniunea Europeană, Canada, Japonia, Fondul Monetar Internaţional şi Marea Britanie s-au numărat printre donatori.
Noua tranşă de sprijin de la Banca Mondială a fost finanţată de Marea Britanie şi Japonia, a precizat premierul Denis Şmîhal.
„984 milioane de dolari au venit din Japonia şi 516 milioane de dolari din Marea Britanie. Fondurile vor acoperi cheltuielile bugetare pentru nevoi sociale şi umanitare precum şi pentru reconstrucţie”, a scris Denis Şmîhal pe reţeaua socială X.
La începutul acestei luni, Ucraina a primit şi o primă tranşă de ajutor în valoare de 4,5 miliarde de euro, în cadrul unui program punte de finanţare convenit cu Uniunea Europeană.
Ucraina cheltuie cea mai mare parte a resurselor proprii pentru a-şi finanţa eforturile de apărare, după invazia rusească din februarie 2022, ceea ce lasă Kievul puternic dependent de finanţarea venită de la partenerii occidentali pentru a-şi acoperi cheltuielile sociale.
„În 2024, finanţarea externă a ajuns deja la 10,2 miliarde de dolari, iar de la începutul războiului a ajuns la 83,8 miliarde de dolari. Asistenţa internaţională este direcţionată spre finanţarea cheltuielilor sociale prioritare ale bugetului de stat al Ucrainei”, a adăugat Ministerul de Finanţe de la Kiev.