Comisia Europeană ar putea amâna data la care urmează să își publice foaia de drum privind eliminarea ultimilor combustibili pe care îi mai importă din Rusia, inclusiv gazele naturale lichefiate, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar.
Executivul comunitar ar putea să își prezinte planul la data de 26 martie, cu o lună mai târziu decât preconiza inițial, au dezvăluit sursele care au dorit să își păstreze anonimatul. Foaia de drum ar urma să conțină detalii cu privire la pașii pe care trebuie să îi facă statele membre UE pentru a renunța complet la combustibilii rusești, în ideea de a limita finanțarea pentru invazia rusească din Ucraina.
Gazele lichefiate rămân una dintre cele mai importante dependențe energetice ale Europei de Rusia, după ce Ucraina a pus capăt tranzitului gazelor naturale rusești prin conducte. Anul trecut, UE a cumpărat cantități record de gaze lichefiate rusești, iar Franța, Spania și Belgia au fost cei mai mari importatori. Câteva state membre UE importă de asemenea combustibil nuclear din Rusia.
Un grup de 10 state membre au cerut înăsprirea măsurilor vizând Rusia, prin introducerea de restricții cu privire la gazele naturale și gazele lichefiate. Totuși, aceste eforturi sunt complicate de obligativitatea unanimității între cele 27 de state membre ale blocului comunitar. Bruxelles-ul a impus un obiectiv, care nu este obligatoriu, de a renunța complet la combustibilii rusești până în 2027.
Blocul comunitar intenționează să adopte cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni impuse Rusiei, pentru invadarea Ucrainei, în luna februarie, când se vor împlini trei ani de la debutul invaziei rusești în Ucraina.