Banca Centrală Europeană nu ar trebui să ‘reacționeze în mod exagerat’ dacă inflația în zona euro va coborî sub ținta de 2%, deoarece există motive să credem că prețurile vor reveni pe creștere, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a Croației, Boris Vujcic, care este și membru al consiliului guvernatorilor BCE, pentru Reuters.
Joi, BCE a redus dobânda de referință pentru a opta oară în decurs de un an, dar a semnalat că va lua o pauză luna viitoare, deși se așteaptă ca inflația în zona euro să coboare anul următor până la 1,6%. Potrivit unei estimări preliminare, publicate săptămâna trecută de Eurostat, inflația în zona euro a coborât în luna mai până la 1,9%.
Boris Vujcic este de părere că prețurile ar putea să revină pe creștere ulterior și politica monetară nu ar trebui să încerce să facă o ‘chirurgie de precizie’ asupra celor mai mici abateri ale inflației de la obiectivul țintă.
‘O deviere de câteva zeci de puncte de bază în ambele direcții ale țintei nu reprezintă o problemă. Pentru că întotdeauna vei avea mici abateri. Dacă vei considera că acestea sunt o problemă, atunci vei reacționa în mod exagerat. Aici nu este vorba de chirurgie de precizie’, a spus Vujcic într-un interviu acordat sâmbătă pentru Reuters.
Guvernatorul Băncii Naționale a Croației a mai spus că este de așteptat ca inflația să revină pe creștere, pe măsură ce prețurile la energie vor ajunge la un nivel minim iar economia va accelera. De asemenea, aprecierea monedei euro este puțin probabil să aibă efecte secundare asupra prețurilor, exceptând situația în care va persista timp de mai multe trimestre, a spus Vujcic.
În prezent există oficialii BCE, printre care se numără în special guvernatorul Băncii Centrale a Portugaliei, Mario Centeno care sunt îngrijorați că inflația în zona euro ar putea încetini prea mult.
În acest context, Vujcic a reamintit sfatul pe care l-a primit, în perioada în care era viceguvernator, de la președintele de atunci al Rezervei Federale americane, Alan Greenspan: un nivel ridicat al inflației este mai periculos decât unul scăzut. Greenspan a menționat cele două decenii de inflație relativ redusă de la finele secolului 19, care s-au datorat, parțial, îmbunătățirii productivității, a spus Vujcic.
‘Nimănui nu i-a păsat de inflația scăzută datorită creșterii productivității. Ai o problemă de politică monetară să o aduci mai sus. Da, dar de ce să insiști prea mult asupra ei dacă nu ai o problemă în economie?’, s-a întrebat retoric Vujcic.
