Asigurări

UNSAR: 47% dintre români spun că sunt mai interesaţi de asigurările de locuinţe

Aproape jumătate dintre români (47%) sunt mai interesaţi de asigurările de locuinţe, cu 5 puncte procentuale mai mult decât în 2023, a declarat, luni, Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), la un eveniment de specialitate.

„În primul rând, pentru 2024 ne bucurăm să vedem o creştere a interesului românilor faţă de asigurări, faţă de 2023. 47% dintre români spun că sunt mai interesaţi de asigurările de locuinţe, cu 5 puncte procentuale mai mult decât în 2023. Pe locul II, asigurările voluntare de sănătate, 45% dintre români, cu 12 puncte procentuale mai mult decât în 2023 şi pe locul III asigurările de călătorie în străinătate, cu 14 puncte procentuale ca interes mai mult decât în 2023. Ca şi idee, este al doilea an în care asigurările de locuinţe conduc în acest top, probabil şi ca urmare a dezastrelor din Turcia, Siria, cutremurelor din Gorj de anul trecut, şi totodată este primul an, din câte îmi amintesc eu, în care asigurările de călătorie în străinătate apar în acest top trei”, a spus Alexandru Ciuncan, la FIAR 2024 – Forumul Internaţional Asigurări Reasigurări.

El a menţionat că acestea sunt rezultatele Barometrului UNSAR – IRES, o cercetare sociologică pe care organizaţia o desfăşoară anual. Studiul a fost realizat prin metoda CATI pe 1.010 repondenţi.

Potrivit cercetării, atunci când se asigură, românii declară că sunt influenţaţi de consultanţa oferită de intermediari, în al doilea rând se uită la modul în care poliţa le acoperă nevoile, iar pe locul trei se află preţul asigurării.

Referitor la experienţa cu asigurătorii, 47% dintre români spun că au avut o experienţă plăcută cu companiile de asigurări, 11% spun că au avut o experienţă neplăcută şi 28% au avut o experienţă combinată, respectiv atât plăcută cât şi neplăcută.

În context, Alexandru Ciuncan a arătat că numărul de petiţii înregistrate în al doilea semestru al anului trecut la Autoritatea de Supraveghere Financiară s-a redus cu 53%, respectiv la 2.837 de petiţii.

De asemenea, el a vorbit despre motivaţia de a încheia o asigurare facultativă. 35% dintre români spun că i-ar motiva să aibă venituri mai ridicate, 23% ar fi motivaţi de facilităţi fiscale, iar 22% menţionează o mai bună informare.

Cele mai recente știri

To Top