Actualitate

USR va depune moţiune simplă împotriva ministrului Finanţelor. Decizia CCR, considerată „nedreaptă”

Uniunea Salvaţi România anunţă ca va depune o moţiune simplă împotriva ministrului Finanţelor, Marcel Boloş. Anunţul vine după ce Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament.

Potrivit USR, Curtea Constituţională a României a luat o decizie „nedreaptă”, care permite creşterea taxelor pentru români, în timp ce pensiile speciale „rămân neatinse”. USR îl acuză pe Boloş că „a permis ca România să ajungă pe marginea prăpastiei economice”, iar premierului Marcel Ciolacu îi reproşează că „pune interesele politice mai presus de bunăstarea” românilor.

„Este inacceptabil să creşti taxele pentru români, în timp ce sunt păstrate pensiile speciale. Visul lui Marcel Ciolacu este împlinit de judecătorii CCR numiţi de PSD şi PNL. Este un atac la veniturile oamenilor care muncesc cinstit, totul pentru a finanţa clientela lor de partid, pensiile speciale şi şpăgile baronilor PSD-PNL”, precizează liderul USR, Cătălin Drulă.

El menţionează că reprezentanţii formaţiunii au înaintat Curţii Constituţionale „zeci de pagini de argumente privind neconstituţionalitatea” creşterii taxelor.

„Cu toate acestea, Marian Enache, preşedintele CCR şi fost parlamentar PSD, a propus respingerea sesizării noastre, iar ceilalţi judecători l-au urmat. Este un exemplu clar de politizare şi ignorare a drepturilor românilor. Moţiunea împotriva lui Marcel Boloş pe care o vom depune este un semnal de alarmă faţă de politica fiscală a acestei guvernări. Marcel Boloş este pionul PNL cu care Ciolacu duce România în faliment economic”, a apreciat preşedintele USR.

Preşedintele CCR, Marian Enache, a afirmat, miercuri, că procedura de adoptare a legii privind măsurile fiscal-bugetare, prin angajarea răspunderii Guvernului, a respectat exigenţele Constituţiei şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale.

„Curtea a constatat că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege a vizat un scop unic şi unitar, respectiv creşterea veniturilor la bugetul public naţional şi reducerea cheltuielilor statului. În cadrul examenului de constituţionalitate, sub aspect extrinsec, s-a conchis că procedura de adoptare a legii, prin angajarea răspunderii Guvernului, a respectat exigenţele Constituţiei şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale. De asemenea, sub aspect intrinsec, Curtea a reţinut că dispoziţiile legale, în mod punctual criticate de autorii obiecţiei de neconstituţionalitate, au fost adoptate în marja de apreciere şi de oportunitate de care legiuitorul dispune în materie financiar fiscală. Prin urmare, judecătorii constituţionali au decis, cu majoritate de voturi, că obiecţia este neîntemeiată, că legea în ansamblul său este constituţională, declarând respingerea obiecţiei”, a declarat Marian Enache.

Cele mai recente știri

To Top