Tehnologie

Vevera (ICI-Bucureşti): În ultimii ani inovaţia vine în zona civilă după care este preluată în zona militară

Foto: iStock

Tehnologiile din IT&C sunt în marea lor majoritate tehnologii cu utilizare dublă, iar în ultimul timp inovaţia vine în zona civilă după care este preluată în zona militară, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, directorul general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti, Adrian Victor-Vevera.

„Tehnologiile din IT&C sunt în marea lor majoritate tehnologii cu utilizare dublă. Ele pot fi utilizate atât în zona civilă, cât şi în zona militară. Şi dacă până acum ceva timp inovaţia venea din zona militară şi trecea după o perioadă de timp în zona civilă, în ultimii ani inovaţia vine în zona civilă după care este preluată în zona militară, pentru că, de fapt, nu face decât să identifice alte spaţii, şi aici nu mă refer la spaţii gestionate ca mare, uscat, aerian sau spaţiul extra-atmosferic, mă refer la alte spaţii pe care se pot desfăşura războaie, pentru că războaiele nu mai sunt aceleaşi. Dacă cel din Ucraina este un război de poziţii care se întoarce la modelul Primului Război Mondial, în rest se desfăşoară acele războaie hibride care sunt în zona reţelelor de socializare, manipulărilor, deep fake news-ului, alte modalităţi prin care poţi să subminezi încrederea în autorităţi, prin care poţi să subminezi încrederea în naţiune, în suveranitate, în valorile din punctul nostru de vedere europene, transatlantice, occidentale. Războiul se desfăşoară continuu şi din acest motiv inovaţia vine din zona civilă, unde sunt o mulţime de start-up-uri, o mulţime de oameni cu idei, care identifică nişe potenţiale de business, care după aceea pot fi transpuse, tehnologia având dublă utilizare”, a subliniat Adrian Victor-Vevera.

Directorul general al ICI Bucureşti a participat la cea de-a noua ediţie a expo-conferinţei internaţionale Black Sea Defense & Aerospace (BSDA), unde a discutat despre securitatea cibernetică în infrastructurile critice ale spaţiului cosmic, incluzând subiecte precum inteligenţa artificială şi quantum computing.

„Inteligenţa artificială şi quantum computing schimbă paradigma atât pentru atacatori, cât şi pentru apărare. Aceste sisteme pot analiza rapid cantităţi enorme de date, fără a fi nevoie de supraveghere umană, ceea ce le face ideale pentru identificarea activităţilor suspecte şi pentru apărarea împotriva ameninţărilor avansate, rolul lor devenind şi mai important în menţinerea unui mediu online sigur”, a susţinut constatat Adrian-Victor Vevera, directorul general ICI Bucureşti.

Prezentarea directorului general al institutului s-a axat pe securitatea cibernetică în infrastructurile critice ale spaţiului cosmic, subliniind astfel angajamentul ICI Bucureşti pentru misiunea de a promova excelenţa în cercetare şi de a dezvolta soluţii tehnologice de ultimă generaţie, menite să răspundă nevoilor critice ale societăţii moderne.

Reprezentanţii ICI Bucureşti au fost prezenţi pe durata celor trei zile în Pavilionul C, la standul C1351, unde au prezentat oferta în domeniul forensic digital şi securitate cibernetică, de la recuperarea dovezilor digitale şi localizarea fişierelor şi datelor şterse, criptate sau deteriorate, până la monitorizarea şi protecţia sistemelor cibernetice.

Conferinţa BSDA a reunit specialişti de top din domeniile apărării, securităţii şi aerospaţiale, oferind o platformă unică pentru schimbul de cunoştinţe şi prezentarea celor mai noi tehnologii şi soluţii.

BSDA s-a desfăşurat în perioada 22-24 mai 2024, la Romaero Băneasa, pe o suprafaţă de 50.000 mp şi a reunit peste 400 dintre cei mai mari producători globali de tehnică militară, din 31 de state membre sau partenere NATO, care şi-au prezentat cele mai noi produse şi servicii din portofoliu. Alături de companiile expozante au fost prezenţi peste 300 delegaţi străini de nivel înalt, reprezentanţi ai 55 de state, de pe toate continentele.

Cele mai recente știri

To Top