Schimbările climatice au devenit din ce în ce mai vizibile în ultimii ani, pe măsură ce fenomenele meteorologice extreme încep să se producă din ce în ce mai des. În Europa, temperaturile care depășesc 45 de grade Celsius, tornadele, inundațiile neașteptate și incendiile de vegetație scăpate de sub control devin tot mai frecvente, scrie Bogdan Maioreanu, analist al eToro.
În 2022, uraganul Ian din SUA a fost evenimentul care a produs cele mai mari pierderi la nivel mondial, cu pagube estimate la 95 de miliarde de dolari. A fost urmat de un eveniment care a început să se întâmple în fiecare an, seceta, care în Europa a produs pierderi de 22 de miliarde de dolari, iar în SUA de 15 miliarde de dolari. La nivel mondial, pierderile acoperite de asigurări ca urmare a dezastrelor naturale din 2022 sunt estimate la 132 de miliarde de dolari, cu mult peste mediile pe termen scurt, mediu și lung. Aproximativ 42% din pierderile economice directe agregate au fost acoperite de entitățile de asigurare publice și private, ceea ce se traduce într-un deficit de protecție globală de 58%, potrivit unui raport AON. A existat doar un singur cutremur în topul primelor 10 evenimente după mărimea pagubelor produse, cel de la Fukushima, toate celelalte fiind evenimente meteorologice.
În Europa, România se situează pe locul patru în ceea ce privește scorul global al deficitului de protecție asiguratorie pentru cele cinci riscuri (cutremur, inundații, incendii, furtuni și inundații de coastă), potrivit EIOPA. Pe primul loc se află Grecia, urmată de Italia și Croația. După noi se află Bulgaria, Olanda și Portugalia. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că aceste țări au riscuri ridicate și o penetrare scăzută a asigurărilor. În această vară, unele dintre aceste pericole s-au materializat până acum cu incendii de vegetație scăpate de sub control în Grecia, Italia, Portugalia, alimentate de vremea foarte caldă, cu temperaturi de peste 42 de grade Celsius. Organizația Meteorologică Mondială a declarat că luna iulie a început cu cea mai fierbinte săptămână înregistrată vreodată. Acest lucru se datorează unei combinații între schimbarea climatică și efectele produse de El Nino – un fenomen meteorologic care încălzește Oceanul Pacific. Aceste evoluții meteorologice aduc și furtuni violente, precum cea recentă din vestul României, cu vânturi de peste 90 km/h.
Noi oportunități pentru investitori
Lăsând la o parte pagubele, încălzirea globală și măsurile pe care omenirea le ia în legătură cu acest fenomen ar putea aduce și noi oportunități pentru investitori. Acestea oferă un impuls investițional pentru sectorul energiei regenerabile, cum ar fi energia solară și eoliană, precum și acțiunilor sezoniere care beneficiază de fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi gazele naturale, HVAC, generatoarele, îmbunătățirea locuințelor și reparațiile auto.
Pentru a măsura oportunitățile, am creat un coș de acțiuni cu pondere egală pentru șase segmente considerate a fi beneficiare ale vremii extrem de calde sau reci, printre care se numără producătorii de gaze naturale (EQT, AR, LNG), producătorii de aer condiționat și de sisteme de încălzire (CARR, JCI, UWSO), generatoarele de rezervă (GNRC, CAT, CMI), îmbunătățirea locuinței (HD, LOW, FND), reparațiile auto (ORLY, AAP, AZO) și energiile regenerabile, cum ar fi cele solare (FSLR, SEDG, RUN). Supraperformanța acestui coș de acțiuni de vreme extremă a fost condusă de energia solară de la pandemie încoace (a se vedea graficul). Performanța sa a continuat și în acest an, pe măsură ce perturbările meteorologice au ajuns în centrul atenției. Din 2013, coșul de vreme extremă a crescut cu peste 550%, față de indicele S&P 500 care a crescut cu aproape 270%.
Lumea este pe cale să înregistreze noi recorduri de temperatură în acest an. În timp ce jumătate din cele mai costisitoare catastrofe meteorologice au avut loc în ultimii cinci ani, numărul evenimentelor cu impact ridicat este în continuă creștere. Efectele sunt multiple, de la dificultatea de a lucra în aer liber (și, uneori, în interior), la creșterea costurilor de asigurare și de asistență medicală, până la comportamentul investitorilor, inclusiv scăderea volumelor de pe piața bursieră.
Vremea extremă pune, de asemenea, presiune asupra rețelelor electrice, afectând disponibilitatea energiei hidroelectrice și a celei nucleare, perturbă călătoriile și turismul și impactează aprovizionarea cu alimente, de la produse de bază până la cacao și suc de portocale, ceea ce duce inevitabil la creșterea prețurilor. Măsurile de atenuare și alternativele la produsele afectate reprezintă un domeniu de interes sporit în ultimii ani pentru investitorii care caută să-și echilibreze portofoliul, de la ascensiunea energiilor regenerabile până la sectoare „vechi” precum producătorii de generatoare sau HVAC.