Actualitate

XTB: Aurul a bătut record după record, în contextul majorărilor de dobânzi. La ce să ne așteptăm

aur

Aurul a fost întotdeauna răspunsul investitorilor în vremuri incerte. În ceea ce privește comportamentul prețurilor din ultimele luni, pare că în prezent trăim astfel de vremuri. Comunitatea globală se confruntă cu o inflație extrem de ridicată, rate crescute ale dobânzilor, război, o posibilă recesiune sau jocuri politice între cele mai mari puteri ale lumii. Deși incertitudinea persistă de ceva vreme, aurul a reușit din nou să ofere un oarecare sentiment de securitate. Rămâne însă întrebarea dacă metalul va rămâne soluția preferată a investitorilor în contextul actual. O analiză a XTB Polonia, casa de brokeraj pe burse internaționale cu operațiuni și în România, oferă câteva perspective utile pentru cei care analizează opțiunea de investiții în aur.

Dobânzi mari, dar nu pentru mult timp

Pe parcursul unui 2022 foarte tumultuos, prețurile aurului au atins niveluri aproape record, în urma izbucnirii invaziei rusești în Ucraina. Pe de altă parte, piața a experimentat o inflație excesivă, care, conform comparațiilor istorice, ar trebui să susțină prețuri mai mari ale aurului.

Situația însă nu este atât de simplă, întrucât inflația ridicată încurajează băncile centrale să majoreze ratele dobânzilor, care la rândul lor tind să fie foarte negative pentru aur.

Aurul nu este purtător de dobândă precum obligațiunile sau depozitele. Astfel, atunci când caută securitate în perioade de incertitudine, cu dobândă ridicată, investitorii au tendința de a privi favorabil aurul. Ratele dobânzilor au crescut în multe țări la niveluri nemaivăzute de mulți ani, deși părea că dobânzile zero vor rămâne cu noi pentru totdeauna.Totuși, multe bănci centrale și-au încheiat deja politica de majorare a ratelor și, teoretic, ar putea fi un moment oportun pentru a cumpăra aur și alte metale.

Acesta a fost și cazul în 2018, când Fed și-a încheiat ciclul de majorare a dobânzilor și, doar șase luni mai târziu, în iunie 2019, a început să scadă ratele dobânzilor. Acest lucru a consolidat câștigurile anterioare ale aurului, ceea ce a dus la atingerea nivelurilor record ale prețurilor în 2020 (sprijinit în continuare de acțiunile băncilor centrale legate de COVID). În prezent, prețurile sunt aproape de niveluri record, de unde se naște întrebarea dacă ar putea interveni un alt val de creșteri nemaiîntâlnite.

Băncile centrale se pregătesc pentru vremuri dificile

De ceva timp, observăm nu numai cererea puternică a aurului pentru investiții fizice, sub formă de lingouri sau monede, ci și cererea de aur fizic, din partea băncilor centrale.

Din 2010, cererea medie de aur a acestor instituții a fost de aproximativ 400-500 de tone anual, ceea ce a reprezentat mai puțin de 10% din cererea totală anuală de aur. În 2022 am asistat la o evoluție. Băncile centrale au achiziționat peste 1.000 de tone de aur pe parcursul anului, ceea ce nu a fost doar un record istoric, ci a reprezentat peste 20% din cererea globală totală și a depășit aproape întreaga cerere de investiții. Achizițiile de aur de către băncile centrale pot semnala că lumea este destul de îngrijorată de viitor.

Pe de altă parte, trebuie remarcat faptul că printre cumpărători se numără, în primul rând, bănci centrale din țările în curs de dezvoltare sau cele care se luptă cu inflația. Printre cei mai mari cumpărători au fost China, India, Turcia și Rusia. Însă, liderul în achiziții în acest an este Singapore, care poate schimba percepția că doar băncile centrale din țările emergente cumpără aur.

Primul trimestru al anului 2023 a fost și el excepțional în unele privințe, deoarece niciodată până acum nu s-a cumpărat atât de mult aur la începutul anului. Au fost achiziționate aproximativ 228 de tone de aur în primul trimestru din 2023, care reprezintă aproximativ aceeași sumă pe care băncile centrale au cumpărat-o pe tot parcursul anului 2020.

Sectorul bancar și SUA, sub presiune

Piața a fost „atacată” de diverși factori de risc în ultimii ani. Mai întâi, a fost pandemia de Covid, apoi războiul din Ucraina și consecințele sale, iar acum așteptarea globală a unei recesiuni în vremuri de inflație ridicată.

Problemele din sectorul bancar al SUA au apărut în luna martie a acestui an, ceea ce ne-a amintit de criza din 2007-2009. Băncile regionale din nordul Americii se luptau cu scăderea valorii activelor lor și echilibrarea acestora cu depozitele, ceea ce a dus la preluarea de către guvern sau alte bănci private mai mari a entităților mai mici. Deși situația pare să fie sub control, există încă o incertitudine considerabilă în rândul investitorilor.

O altă potențială sursă de risc este criza datoriilor din Statele Unite, care impulsionează și mai mult prețul aurului. SUA au depășit în acest an limita datoriilor, de 30 de mii de miliarde de dolari, și nu dă semne că se va opri la acest nivel. Președintele american Joe Biden și democrații se luptă pentru a crește limita creditării în SUA, nu numai pentru ca statul să continue să funcționeze normal, ci și pentru finanțarea datoriei actuale. Teoretic, dacă nu se ajunge la un acord cu Partidul Republican, putem asista la probleme cu rambursarea datoriilor guvernamentale ale SUA. Această problemă este agravată de ratele mari ale dobânzilor.

Tensiuni suplimentare între SUA și China

Relațiile dintre cele mai mari două economii ale lumii s-au deteriorat semnificativ de la apariția „baloanelor spion” pe teritoriul SUA, pe care administrația de la Washington le-a pus pe seama Chinei. În plus, Beijingul continuă să crească tensiunea asupra Taiwanului, care este susținută puternic de Statele Unite. În acest moment, nu există o soluție pentru această situație tensionată, iar continuarea ei nu va servi redresării economice globale, care ar putea crește și mai mult cererea de aur.

În ultimele luni, s-a produs o scădere semnificativă a interesului pentru expunerea la aur prin așa-numitele fonduri ETF. În trecut, schimbările în atitudinea fondurilor ETF, care realizează hedging cu aur fizic, au fost determinate de sentimentul pieței pe termen scurt. Criza bancară, scăderea randamentelor și așteptările privind sfârșitul majorărilor ratelor de dobândă au dus la o ușoară creștere a dobânzii pentru ETF-urile pe aur., Cu toate cestea, cel puțin deocamdată, avansul nu este suficient de mare pentru a crea fundamental un deficit pe piață.

În acest moment, pentru multe trimestre, observăm un exces al ofertei față de cerere, deși acest lucru s-ar putea schimba cu posibile reduceri de dobândă în SUA, care vor stimula cererea din partea ETF-urilor și vor înclina balanța în favoarea cererii.

Ne putem aștepta la noi maxime?

În anumite privințe, aurul a atins noi maxime istorice, deși nu putem vorbi decât de un succes parțial. Noi maxime istorice, până la 2.078 de dolari pe uncie, au fost atinse la o zi după decizia Rezervei Federale din 4 mai. Cu toate acestea, maxime record au fost atinse doar pe piața futures, deoarece spot s-a tranzacționat cu câțiva dolari sub maximele istorice.

Pe de altă parte, având în vedere presiunea prețurilor și multe incertitudini ale pieței, precum și șansele reduse de redresare globală în condițiile actuale, se pare că aurul are perspective să atingă noi maxime în viitor.

Trebuie remarcat faptul că alte metale prețioase continuă să se tranzacționeze la distanțe semnificative de maximele istorice și par să fie puternic supravândute în comparație cu alte clase de active. Acest lucru este valabil mai ales pentru argint sau platină, care au subperformat în comparație cu aurul.

Desigur, în cazul în care inflația va relua creșterea și probabilitatea de majorare a dobânzii din partea Fed capătă amploare, perspectivele pentru aur se pot schimba. Pe de altă parte, majorări suplimentare ale dobânzilor din partea băncii centrale ar pune presiune mai mare asupra economiei.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top