Analize

XTB: Erorile Gemini amenință poziția Google între cei „7 magnifici”. Cine captează acum toată atenția pe burse

google alphabet

Reușitele și promisiunile inteligenței artificiale (IA) au fascinat publicul larg, captând imaginația, dar, în același timp, au propulsat masiv și nivelul așteptărilor de la acest segment de piață. La bază, modelele generative acționează non-determinist, pornind de la un set de exemple (cuvinte, imagini, video) folosite în antrenare.

Modul de funcționare este unul probabilistic, în care surprizele și inadecvările nu sunt aspecte de suprafață, ci părți esențiale ale IA generative, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, companie de tip fintech care oferă investitorilor acces instantaneu la piețele financiare prin intermediul unei platforme online și al unei aplicații mobile.

„Astfel, apare un spațiu amplu pentru variații și erori. Pentru a «corecta» scăpările și pentru a «alinia» răspunsurile IA la așteptări, autorul modelului poate interveni prin setarea unor reguli, cum ar fi, de exemplu, o pondere reprezentativă a unor grupuri etnice care să reflecte structura populației dintr-o anumită societate. Pe de altă parte, atunci când modelul astfel antrenat este utilizat pentru a genera imagini cu aspect realist, credibil, ale unor persoane istorice, reprezentarea inadecvată a unor figuri simbolice naște reacții emoționale ample”, arată Claudiu Cazacu

„Într-un an electoral cu miză majoră, interacțiunea dintre tehnologie și politică este mai sensibilă și mai mult urmărită decât de obicei. O reprezentare greșită a unor figuri istorice capătă, astfel, un alt nivel de importanță și poate deveni – în ochii unora dintre alegători – un vehicul pentru exprimarea unor opțiuni sau o critică la adresa unor comunități. CEO-ul Google și unul dintre fondatori au recunoscut că s-au comis erori majore și că este nevoie de un alt mod de operare”, mai spune analistul.

Interesant este faptul că, deși co-fondatorul Serghei Brin a identificat unele probleme, între care comportamentul excesiv de prudent al modelului, (ajungând, în cele din urmă, să refuze să răspundă la solicitări obișnuite pentru că le consideră prea sensibile) acesta a afirmat că nu înțelege de ce modelul a ajuns să încline spre stânga spectrului politic.

Google, care a descoperit „transformers” (rețele neuronale care stau la baza modelelor conversaționale de IA), a lăsat impresia că nu reușește să folosească atuurile pentru a fi nu doar în avangarda noului val de IA, ci și pregătit să beneficieze financiar de pe urma sa. Așteptările sunt cu atât mai mari cu cât noile unelte de tip ChatGPT sunt văzute drept amenințări la adresa veniturilor oferite de motorul de căutare dominant al Google, subliniază consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Cine este vedeta de pe bursă

Acțiunile Alphabet (Google) au scăzut cu 3,8% de la începutul anului, în contrast puternic cu Microsoft, beneficiar al parteneriatului cu OpenAI, și care a avansat cu 11,9% în 2024. Oferind structura de bază pe care sunt dezvoltate majoritatea uneltelor noi de IA, Nvidia este, însă, vedeta principală, înregistrând un salt impresionant de 77% doar anul acesta.

„Problemele Gemini vin într-o perioadă în care progresul foarte rapid stârnește îngrijorare pe mai multe planuri. Pe de o parte, vorbim despre disponibilitatea locurilor de muncă, transformarea societății, prudența pentru evitarea inechităților. Pe de altă parte, există concentrarea de forță economică în mâinile câtorva jucători. Agenția guvernamentală Federal Trade Comission (FTC) a deschis o investigație, solicitând informații de la Alphabet, Amazon, Microsoft, OpenAI și de la Anthropic. Aceasta din urmă, susținută de Amazon și Google, a anunțat recent o suită de modele de IA avansate, Claude 3, capabile să preia documente și imagini, dar și să realizeze rezumatul unei cărți de 150.000 de cuvinte. Anunțul nu a oprit, totuși, declinul acțiunilor Alphabet.

Modelele generative au înregistrat un progres remarcabil, dar vulnerabilități există în continuare, mai ales pentru că tehnologia are, în continuare, nevoie de timp pentru maturizare. În aceste condiții, sunt foarte probabile alte incongruențe și răspunsuri „jenante” generate de robot și descoperite de utilizatori. În același timp, efortul de a le face și mai relevante, precise și utile va fi, de acum înainte, unul uriaș. Noi oportunități de muncă se vor deschide în zone precum optimizare, explicare, verificare, conformitate cu principii și reguli etice. Pe de altă parte, maturizarea tehnologiei va cere timp și un volum dificil de imaginat de date.

„Aici Google deține o «comoară», nu doar în ceea ce privește uneltele de prelucrare, ci și în seturile imense de date pe care le deține și care «hrănesc» modele AI. În goana pentru claritate și performanță, «foamea» de noi date este, încă, nesatisfăcută. Reddit, care urmează să se listeze pe bursă, a dezvăluit un acord de 60 milioane de dolari pentru utilizarea datelor de către Google în antrenarea de noi modele”, mai arată Claudiu Cazacu.

În perspectivă largă, setul bogat de date, talentul tehnic, resursele de procesare și abilitățile de inovare „votează” în favoarea unui rol important al Google în arhitectura viitorului. Pentru a îndeplini așteptările uriașe, însă, gigantul va trebui să lucreze la coerența internă, la adaptabilitate și la flexibilitate, pentru a defini produse nu doar la nivelul concurenței, ci peste aceasta. În caz contrar, pierderea de venituri înregistrată după migrarea dinspre motorul de căutare spre alte platforme i-ar putea slăbi poziția relativă între cei „7 magnifici” – giganții pe bursă din domeniul tehnologiei.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top