Zema FOOD, primele restaurante de tip fast-meal din România, au raportat o creștere a cifrei de afaceri cu 32% în 2024, ajungând la 4,6 milioane lei. Primul local deschis de antreprenorul român Valentin Gurău a fost Zema FOOD Popești Leordeni, iar la finalul anului trecut a fost inaugurat cel de-al doilea, pe Bulevardul Carol din București.
„Primul restaurant l-am deschis, în 2022, în Popești Leordeni. Acesta a fost influențat de perioada pandemică, atunci când clienții nu mai frecventau restaurantele, se grăbeau mereu să ajungă acasă și preferau să comande sau să își ridice singuri mâncarea. Din nevoia oamenilor, am creat un nou concept de restaurant, de tip „fast meal”, prin care nu oferim clienților doar mâncare rapid, dar și una corectă și de calitate”, a declarat Valentin Gurău, proprietarul restaurantelor Zema FOOD.
Cu o viziune clară asupra nevoilor clienților săi, Valentin Gurău a făcut un nou pas important în dezvoltarea afacerii, finalizând investiția în cea de-a doua locație. Alegerea Bulevardului Carol din București nu a fost întâmplătoare – o zonă cu istorie, dinamism și un potențial uriaș de creștere. „Am ajuns să înțelegem piața și dorința oamenilor de a mânca o mâncare corectă, gustoasă și la un preț corect. De asemenea, persoanele care ne-au trecut pragul în Popești ne-au cerut să venim mai aproape, în București. A fost un imbold. Prin urmare, am început lucrările în septembrie 2024 și în luna decembrie am servit prima comandă în noua locație de pe bulevardul Carol. Am investit peste 450.000 euro”, a declarat Valentin Gurău.
În ceea ce privește personalul, cele două restaurante Zema Food funcționează cu echipă de 26 de persoane. „Unul dintre ingredientele de bază din conceptul Zema este echipa, cei 26 colegi care fac ca lucrurile să meargă bine. Noi nu am avut niciodată probleme cu personalul pentru că avem din start o selecție foarte strictă. De asemenea, în doar șase luni de la deschidere, am început procesul de digitalizare. Interacțiunea chelner-client a fost înlocuită, iar doritorii pot comanda simplu și rapid de la chioșcurile de comandă digitale din restaurant. De asemenea, Zema FOOD are și propria aplicație de livrare care în prezent are peste 5000 de utilizatori”.
Dinamica pozitivă a începutului de an: investiții în amenajare, preparate noi și mese complete, fără risipă alimentară „La început de an vedem o dinamică pozitivă determinată de contribuția noului spațiu deschis, precum și investițiile în amenajare și introducerea de noi preparate în meniu. Noi încercăm să evităm risipa alimentară, tocmai de aceea am optimizat la maxim fluxurile interne, cu cererea și furnizorii, astfel că am atins un optim pe ambele locații. În prezent, cele mai comandate preparate sunt borșul de găină și pita marocană. Punem accent pe mese complete, nu doar pe gustări sau fast food. Noi servim preparate variate și echilibrate, care sunt gata rapid. De la salate, burger sau diverse preparate tradiționale, reușim să servim clienților noștri mese complete, într-un interval de timp rapid, fără a compromite calitatea sau complexitatea preparatelor. Totul este preparat cu ingrediente românești, proaspete, și cum ne place nouă să spunem, corect și cu multă pasiune”, a mai adăugat Gurău.
Pe viitor, Valentin Gurău își dorește ca să ajute și alți antreprenori să-și organizeze și să deschidă localuri pe modelul „Zema FOOD”.
„Știu ce însemnă să fii la început de drum. Tocmai de aceea, mi-aș dori să fiu un sprijin pentru alți oameni care doresc să intre în lumea Horeca, de la amenajat bucătării, la creat fluxuri sau un buget, optimizat spații, până la a înțelege nevoile clientului. Considerăm că Zema Food este un concept care poate fi replicat, dacă există respect pentru client și pasiune pentru a găti corect”, a declarat antreprenorul.
