Business

34 de participanți vor beneficia de o finanțare de 307.000 lei prin proiectul DoSocial, care oferă oportunități pentru dezvoltarea afacerilor sociale în regiunile mai puțin dezvoltate ale României

Foto: iStock

Proiectul DoSocial, implementat de PTIR și Fonduri Structurale, dedicat susținerii antreprenoriatului social în regiunile mai puțin dezvoltate ale României, a înregistrat un interes semnificativ, atrăgând peste 130 de participanți din regiunile eligibile: Sud Muntenia, Sud-Est, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Centru și Sud-Vest.

În cadrul acestui proiect, care se va derula pe o perioadă de 2 ani și 3 luni (01.08.2024 – 31.10.2026), câştigătorii vor avea acces la o finanțare de 307.000 lei fiecare pentru înființarea unor întreprinderi sociale. Perioada de înscriere a fost deschisă între 1 august și 31 decembrie 2024, iar acum începe un nou capitol al călătoriei antreprenoriale pentru aceștia.

Proiectul DoSocial își propune să sprijine dezvoltarea de afaceri sociale inovative, care contribuie la crearea de locuri de muncă durabile și la integrarea pe piața muncii a persoanelor vulnerabile, șomerilor sau celor inactive, având în vedere nevoile economice și sociale specifice regiunilor defavorizate.

Un drum bine conturat pentru 34 de viitori antreprenori sociali

Pentru toţi cei 132 de participanți care au fost acceptați în program, următoarele luni vor reprezenta un proces complet de formare și dezvoltare. Aceștia vor începe prin cursuri de specializare în „Antreprenoriat în economia socială”, menite să îi pregătească pentru provocările pe care le presupune gestionarea unei afaceri sociale. După finalizarea cursului, participanții vor depune planurile de afaceri pe platforma dedicată, iar cele mai inovative și sustenabile proiecte vor fi selecționate pentru a beneficia de finanțare.

„Ne-am bucurat să vedem un interes atât de mare din partea celor care doresc să dezvolte afaceri sociale și suntem entuziasmați că putem contribui la transformarea ideilor lor în afaceri sustenabile cu impact real în comunități. Până acum, am reușit să atragem participanți din regiunile mai puțin dezvoltate ale României, iar succesul înregistrat în perioada de înscriere ne întărește convingerea că acest proiect poate adresa nevoile economice și sociale ale comunităților vulnerabile. Misiunea noastră este să sprijinim toți participanții în drumul lor antreprenorial, oferindu-le nu doar finanțare, ci și resurse esențiale pentru construirea unor afaceri care vor genera locuri de muncă durabile și vor contribui la integrarea socială a persoanelor defavorizate” – Daniel Uritu, Președinte PTIR.

Etapele proiectului DoSocial

Participanții vor parcurge o serie de etape clare, care includ cursuri de formare, evaluarea planurilor de afaceri de către un juriu de experți, sesiuni de mentorat personalizat și, în final, înființarea întreprinderilor sociale. Cele mai bune 34 de planuri vor beneficia de finanțarea de 307.000 lei fiecare, iar câștigătorii vor primi suport continuu pentru implementarea ideilor lor.

Proiectul se va derula pe o perioadă extinsă, până la 31 octombrie 2026, timp în care participanții vor primi resurse și mentorat pentru a crea afaceri durabile, cu impact pozitiv asupra comunității și economiei locale.

Impactul pe termen lung

Pe lângă sprijinul financiar, DoSocial va contribui semnificativ la dezvoltarea unui ecosistem antreprenorial social în regiunile mai puțin dezvoltate ale României, având ca scop reducerea disparităților economice și creșterea coeziunii sociale. Prin acest proiect, participanții vor învăța să construiască afaceri sustenabile care nu doar că generează locuri de muncă, dar și sprijină integrarea socială a celor mai vulnerabili membri ai comunității.

Pentru mai multe informații și pentru a urmări evoluția proiectului vizitați dosocial.ptir.ro.

Despre DoSocial

DoSocial este un proiect dedicat sprijinirii antreprenoriatului social în regiunile mai puțin dezvoltate ale României. Prin finanțarea a 34 de întreprinderi sociale cu 307.000 lei fiecare, proiectul își propune să creeze locuri de muncă sustenabile și să contribuie la integrarea persoanelor vulnerabile pe piața muncii. DoSocial oferă resurse de formare, mentorat și sprijin continuu pentru participanții care doresc să dezvolte afaceri cu impact social.

Depre PTIR

Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) este singura organizație patronală care reprezintă, la nivel național și european, interesele tinerilor întreprinzători români cu vârste între 18 și 40 de ani.

Misiunea PTIR este de a susține și promova interesele tinerilor întreprinzători din România, oferindu-le sprijin pentru dezvoltarea competențelor manageriale, crearea unui mediu de afaceri favorabil și îmbunătățirea legislației. Ca organizație apolitică și independentă, PTIR contribuie la dezvoltarea afacerilor tinerilor prin parteneriate cu autoritățile publice și oferirea de programe de formare profesională.

Cele mai recente știri

To Top