Deficitul bugetar al SUA a crescut cu 23% în anul fiscal 2023, la 1.695 de miliarde de dolari, fiind cel mai mare cu excepţia pandemiei de Covid-19, deoarece veniturile au scăzut şi cheltuielile pentru securitatea socială, Medicare şi costurile record ale dobânzilor datoriei federale au fost mai mari, transmite News.ro, care citează Reuters.
Departamentul de Trezorerie a declarat că deficitul a fost cel mai mare consemnat vreodată de SUA, cu excepţia deficitului de 2.780 miliarde de dolari din 2021, care a fost alimentat de pandemia de Covid-19.
Acesta marchează o revenire majoră la deficitele în creştere, după scăderi consecutive în primii doi ani de mandat ai preşedintelui Joe Biden.
Deficitul vine în momentul în care Biden cere Congresului 100 de miliarde de dolari în noi cheltuieli de ajutor extern şi securitate, inclusiv 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina şi 14 miliarde de dolari pentru Israel, împreună cu finanţare pentru securitatea frontierei SUA şi regiunea Indo-Pacific.
Deficitul mare, care a depăşit toate deficitele pre-Covid, inclusiv pe cele provocate de reducerile de impozite ale republicanilor adoptate sub preşedinţia lui Donald Trump şi din anii crizei financiare, este probabil să aprindă bătăliile fiscale ale lui Biden cu republicanii din Camera Reprezentanţilor, ale căror cereri de reduceri de cheltuieli au împins SUA în pragul incapacităţii de plată la începutul lunii iunie, din cauza depăşirii plafonului datoriei.
Un acord pentru a evita o oprire a activităţilor guvernamentale din cauza cererilor de reducere mai profundă a cheltuielilor din partea republicanilor de linie dură a dus la înlăturarea preşedintelui Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite, Kevin McCarthy, iar partidul este încă împărţit în privinţa a cine ar trebui să o conducă, ceea ce va face mai dificile negocierile înaintea noului termen fiscal de la mijlocul lunii noiembrie.
Pentru septembrie, ultima lună a anului fiscal 2023, deficitul a scăzut la 171 de miliarde de dolari, de la 430 de miliarde de dolari în septembrie 2022.