Între Brașov și Sighișoara, satul Saschiz era, până nu demult, un loc uitat de lume, vegheat de tristele ziduri ale unei cetăți în ruină, uitată și ea pe culmea unui deal. Locul a înflorit de la un an la altul, de când a început să-l promoveze un grup de oameni dornici să transforme totul în spațiu ideal pentru turism. A apărut mai întâi o fundație, apoi un centru de informare turistică, s-a renovat Turnul vechii biserici săsești fortificate din centrul localității, iar turiștii au fost atrași de frumusețea locului, de hărnicia oamenilor și de evenimentele unice, organizate aici. Competițiile pentru bicicliști au atras mii de vizitaori, iar satul a fost legat prin piste de bicicletă și prin diverse ciruite culturale de Sighișoara, Viscri și Brașov. Acum se lucrează la reabilitarea cetății medievale de aici, iar anul viitor ar putea fi și aceasta introdusă în circuitul pentru vizitare.
La Saschiz, secretul succesului a fost sufletul comunității locale care a animat, prin evenimente sportive și culturale, grupuri mari de vizitatori din întreaga lume. A fost creat mai întâi un concept care a atras prin noutate și autenticitate, dar și prin posibilitatea oferită turiștilor de a se întoarce în timp, într-o zonă despre care e greu de specificat cu exactitate dacă face parte din contemporaneitate sau, mai degrabă, dintr-un trecut îndepărtat.
Biserica Evanghelică din centrul Saschizului este o atracție turistică deosebită, fiind una dintre cele mai frumoase biserici săsești fortificate din Transilvania. Turnul bisericii a fost renovat în 2018, apoi a-nceput proiectul de renovare a cetății de pe deal, care va deveni în curând principala atracție turistică de aici. Cetatea țărănească din Saschiz a fost ridicată de sași începând cu anul 1347, pe Burchreech (Dealul cetății, în dialect săsesc), vechi loc de refugiu pentru localnici, în caz de invazii. Aici, sașii își depozitau și proviziile, temperatura fiind optimă pentru a le păstra tot timpul anului.
Un sit UNESCO al Transilvaniei medievale
Cu mai puțin de 100 de locuri de cazare, Saschiz atrage zeci de mii de turiști, fiind și sit UNESCO, dar și locul de desfășurare al unor evenimente pentru care participanții acceptă inclusiv să stea în corturi, de exemplu în timpul desfășurării competițiilor pentru bikeri. Corturile au fost întotdeauna amplasate în zone special amenajate, cu ajutorul primăriei, pentru cei peste 2.000 de participanți la Transilvania Bike Trails Race.
În această zonă nu sunt hoteluri sau restaurante cu un număr mare de locuri pentru turism de masă, ci spații tradiționale, amenajate cu foarte mult bun gust și creativitate. Mulți sunt atrași și de traseele pentru biciclete. O pistă de peste 80 de kilometri lungime, între Viscri și Sighișoara, poate fi parcursă integral sau pe porțiuni, nu doar în timpul concursurilor care au făcut celebră această zonă deluroasă, ci și individual sau în grupuri mici. Cei care vor să se cazeze în zonă, dar nu mai găsesc nicio pensiune liberă, în timpul evenimentelor, o pot face în vecinătate, inclusiv la Sighișoara sau chiar la Brașov.
Iar atunci când sunt locuri de cazare disponibile în localitate, turiștii se pot bucura de căldura specifică satelor tradiționale săsești, în camere decorate cu toate elementele care amintesc de specificul locului și de viața satului, așa cum era ea cu sute de ani în urmă. Unul dintre cele mai populare astfel de locuri este Hanul Cetății, care parcă deschide o trecere către altă perioadă a istoriei, conservată perfect aici, ca și cum ar fi sfidat trecerea timpului. Cu specific local sunt, bineînțeles, și mâncărurile: rețetele sunt întotdeauna tradiționale, iar cele mai multe produse sunt cultivate în zonă.