Actualitate

Chiriţoiu: Ne aşteptăm ca cererea României privind ajutorul pentru TAROM să fie aprobată în următoarele luni

Ajutorul pentru TAROM este în linie dreaptă şi ne aşteptăm ca acesta să fie aprobat în următoarele luni, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„Domnul ministru Grindeanu (Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, n.r) s-a declarat, zilele trecute, optimist privind ajutorul către TAROM. Da, şi noi credem că ajutorul către TAROM e în linie dreaptă. Ne aşteptăm să fie aprobat în curând de Comisia Europeană, dar trebuie să avem o restructurare a TAROM care va fi sprijinită cu bani publici. Şi aşteptarea este ca în următorii doi ani TAROM să intre pe linia de plutire, să ajungă pe profit (…) Ultimul an de profit al TAROM a fost 2008. Deci, ne aşteptăm ca 2026 să fie din nou profitabil pentru TAROM”, a spus Chiriţoiu.

El a subliniat că transportatorul aerian a primit în pandemie un ajutor de salvare şi acum va primi o completare a ajutorului de restructurare.

„Banii de salvare erau să nu moară în pandemie. Şi acum primeşte bani noi ca să poată să achiziţioneze echipamente, avioane şi să poată să funcţioneze până în momentul când ajunge la profitabilitate. Deci ne aşteptăm ca acest ajutor, cererea României de a i se aproba ajutorul pentru TAROM, să fie aprobată în următoarele luni”, a punctat preşedintele autorităţii de concurenţă.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte ajutorul de stat pentru cărbune, Chiriţoiu a afirmat că sunt discuţii cu Comisia Europeană privind aprobarea investiţiilor pentru punerea în siguranţă exploatărilor miniere de huilă.

„E un ajutor de stat, e prenotificat, suntem în discuţii cu Comisia Europeană, deci trebuie să obţinem aprobarea în acest an”, a subliniat Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, pe partea de lignit există un plan de restructurare deja aprobat pentru Complexul Energetic Oltenia, care ar trebui în următorii ani să migreze de la lignit spre gaze. Planul este în monitorizare, fiind posibil să fie solicitate la Comisie unele modificări, ca de exemplu posibile decalări de termen faţă de cele prevăzute în planul de reorganizare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top