Energie

Daniel Balaci, Transelectrica, la conferinţa România Inteligentă: „Planul nostru de dezvoltare are, în principal, două mari ipoteze”

Daniel Balaci, Director Mentenanţă, Exploatare, Dezvoltare Reţea Transelectrica a vorbit la conferinţa România Inteligentă „Semnal verde pentru energia regenerabilă din România, eliminarea piedicilor puse în calea investițiilor energetice”, despre planurile de viitor ale companiei cu privire la investiţiile în energie regenerabilă.

Daniel Balaci, Director Mentenanţă, Exploatare, Dezvoltare Reţea la Transelectrica a explicat care sunt planurile de viitor ale companiei în ceea ce priveşte investiţiile în energie regenerabilă.

„Planul nostru de dezvoltare are în principal două mari ipoteze: creşterea capacităţii de transport, dar şi asigurarea unei reţele de transport sigure, care să ducă la o rezilienţă optimă pentru sistemul energetic naţional. De la aceste lucruri noi pornim în toate aceste analize de studii de sistem care au la bază integrarea centralelor energetice din surse regenerabile.

Din punctul nostru de vedere, nu există o piedică a operatorilor de transport pentru realizarea acestor investiţii şi pornim de la cifre”, a declarat Daniel Balaci, Director de Mentenanţă, Exploatare, Dezvoltare Reţea la Transelectrica, în cadrul conferinţei „Semnal verde pentru energia regenerabilă din România, eliminarea piedicilor puse în calea investițiilor energetice”.

Daniel Balaci a precizat şi care ar putea fi piedicile în calea investiţilor şi a făcut şi o recomandare.

„Practic, în acest moment avem în ATR-uri şi în contracte de racordare 17.000 de megawaţi, din care 7.000 sunt cu contracte de racordare. Ce înseamnă acest lucru? Că această sumă interesantă de megawaţi care este pusă în joc poate fi pusă în practică oricând, adică operatorul de transport şi sistem şi-a făcut datoria, a găsit variante de racordare optime pentru conectarea la reţea, iar utilizatorii trebuie să găsească resursele pentru ca aceste lucruri să se întâmple.

Aici sunt într-adevăr piedici, să zicem. Eu zic e prea mult «piedică», pentru că fiecare autoritate are până la urmă procedura de emitere a unor avize.

Personal, îmi permit să fac o recomandare. Ar putea aceste avize să fie de principiu. De ce? Pentru că utilizatorii primesc ATR şi unii chiar sunt cu contract de racordare, poate unii au contractat lucrări şi furnizori de echipamente şi ar fi păcat să piardă aceste etap, acest aviz de principiu din partea autortităţii, cu nişte restricţii”, a explicat Daniel Balaci, în cadrul conferinţei.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top