România poate juca un rol decisiv în producţia de energie regenerabilă, fapt care s-ar traduce prin preţuri mai mici pentru consumatori. Actorii-cheie din domeniu se lovesc însă de numeroase piedici în relația cu statul, în special, de birocrație.
S-au găsit însă soluţii, alături de miniștri, la conferinţa „Semnal verde pentru energia regenerabilă din România”, organizată de Antena 3 CNN.
Țara noastră produce tot mai multă energie din soare și vânt, însă nu suficientă. Producătorii, prezenți la conferința marca Antena 3 CNN, „Semnal verde pentru energia regenerabilă din România, eliminarea piedicilor puse în calea investițiilor energetice”, atrag atenția că birocrația este principalul obstacol în calea atingerii potenţialului nostru energetic.
„Dacă este să pun totuşi în dezbatere trei elemente principale, m-aş opri asupra a ceea ce noi cerem de ceva timp. Primul dintre ele este această predictibilitate legislativă şi de respectare a obligaţiilor care derivă din legislaţia primară şi secundară. A doua, mecanismele de piaţă şi aduc aici în discuţie în special garanţiile de origine, care au fost cerute de nenumărate ori. Şi în al treilea rând, ne dorim să avem o abordare circulară”, a declarat Liviu Gavrilă, vicepreşedinte RWEA (Asociaţia Română pentru Energie Eoliană).
„Piaţa, dacă o stimulezi puţin cu fonduri europene, cu fonduri nerambursabile, se mobilizează şi vine cu proiecte. Pe toată dimensiunea. Şi e foarte important, şi aş adăuga şi asta, suntem pe ultima sută de metri cu contractele pentru diferenţă”, a explicat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Folosirea banilor europeni ar trebui verificată însă mai bine de autorități, spun cei din domeniu, care cer criterii mai clare de eligibilitate.
„Mare parte din acele cereri sunt venite de la dezvoltatori, care nu au puterea financiară să construiască aceste proiecte. Acei dezvoltatori vor căuta până în ultima zi de valabilitate a contractului de racordare, a autorizaţiei de construire, vor căuta un investitor. Mulţi dintre ei nu îl vor găsi”, a precizat Andrei Manea, director executiv Asociația Industriei Fotovoltaice din România (RPIA).
„Sumele avute la dispoziţie de România sunt imense. La acest moment la care vorbim, avem 20 de miliarde de euro, dacă adun şi Fondul de Modernizare, iar până în 2030 vom avea 30 de miliarde de euro”, a dezvăluit şi Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Cei care produc energie cu ajutorul panourilor fotovoltaice şi eoliene spun că sunt blocaje şi în privința terenurilor agricole de peste 50 de hectare.
„Ne lovim de această problemă. Nu ni se mai acceptă nici post, nici introducere în intravilan, trebuie să rămânem şi la 50 de hectare şi nu pe clasa 1-2, dar proiectul este acolo. Oricum, o turbină eoliană, cu tot cu platforma şi aşa mai departe, nu ocupă mai mult de 2.500 de metri pătraţi”, a declarat Dana Dinescu, director general PNE România.
Asociaţiile de profil dau asigurări că dacă s-ar atinge toate țintele de energie regenerabilă, setate pentru anul 2030, ar fi afectată sub 1% din suprafața agricolă a României.