Apple a ajuns la o înţelegere de 490 de milioane de dolari pentru a soluţiona un proces colectiv în care se presupunea că directorul executiv Tim Cook a fraudat acţionarii ascunzând scăderea cererii de iPhone-uri în China, transmite CNBC.
O înţelegere preliminară a fost depusă vineri la Tribunalul Districtual al SUA din Oakland, California, şi necesită aprobarea judecătorului districtual american Yvonne Gonzalez Rogers.
Procesul se referă la anunţul neaşteptat al Apple din 2 ianuarie 2019 conform căruia producătorul de iPhone îşi va reduce estimarea privind veniturile trimestriale cu până la 9 miliarde de dolari, dând vina pe tensiunile comerciale dintre SUA şi China.
Cook le-a spus investitorilor la apelul analiştilor din 1 noiembrie 2018 că, deşi Apple se confrunta cu presiunea asupra vânzărilor pe pieţe precum Brazilia, India, Rusia şi Turcia, unde monedele au slăbit, ”nu aş pune China în această categorie”.
Apple le-a spus furnizorilor câteva zile mai târziu să reducă producţia.
Prognoza de scădere a veniturilor a fost prima făcută de Apple de la lansarea iPhon, în 2007.
Acţiunile Apple au scăzut cu 10% a doua zi, reducând valoarea de piaţă a companiei cu 74 de miliarde de dolari.
Apple şi avocaţii săi nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii asupra deciziei.
Compania cu sediul în Cupertino, California, a negat răspunderea, dar a decis să evite costul şi distragerea atenţiei asupra litigiilor, arată actele instanţei. S
hawn Williams, un avocat al acţionarilor, a numit acordul drept ”un rezultat remarcabil” pentru participanţii la proces, care includ acţionarii care au cumpărat acţiuni Apple în cele două luni dintre comentariile lui Cook şi prognoza veniturilor.
Apple a înregistrat un profit net de 97 de miliarde de dolari în ultimul său an fiscal, iar plata sa echivalează cu puţin sub două zile de profit.
În iunie anul trecut, Rogers a refuzat să respingă procesul. Ea a considerat plauzibil să creadă că Cook a discutat despre perspectivele de vânzări ale Apple şi nu despre schimbările valutare şi a spus că Apple ştia că economia Chinei încetineşte şi cererea ar putea scădea.
Reclamantul principal este Consiliul comitatului Norfolk, în calitate de Autoritate Administrativă a Fondului de Pensii Norfolk, cu sediul în Norwich, Anglia.
Avocaţii acţionarilor pot solicita onorarii de până la 25% din suma obţinută în proces.
Preţul acţiunilor Apple a crescut de peste patru ori din ianuarie 2019, oferind companiei o valoare de piaţă de peste 2.600 miliarde de dolari.