Cotele de piaţă ale celor mai mari producători de electricitate şi gaze naturale din Uniunea Europeană au scăzut în majoritatea ţărilor, din 2013, când s-a început colectarea acestor informaţii, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În 2021, pe piaţa electricităţii, cea mai ridicată cotă de piaţă se înregistra în Cipru (88%), Franţa (79%), Croaţia (76%) şi Estonia (64%). În România, procentul este de 29,6%.
La polul opus, cota de piaţă a celui mai mare producător pe piaţa electricităţii era de sub 20% în Lituania, Polonia, Italia (toate cu 17%) şi Suedia (19%).
În ritm anual, în 2021, cea mai mare creştere a cotei de piaţă s-a înregistrat în Irlanda (32%), iar cel mai semnificativ declin în Portugalia (minus 32%). Creşterea cotei de piaţă indică o sporire a concentrării pieţei, de exemplu după o fuziune în rândul unor companii. La polul opus, scăderea cotei de piaţă arată o reducere a concentrării pieţei.
Comparativ cu 2013, cota de piaţă a celui mai mare producător pe piaţa electricităţii în 2021 a fost mai scăzută în majoritatea statelor membre UE. Declinul cotei de piaţă a variat de la minus 39 puncte procentuale (pp) în Luxemburg (în urma liberalizării pieţei electricităţii) şi minus 20 pp în Slovacia, la minus 1 pp Bulgaria şi minus 4 pp în Finlanda. În contrast, procentul a rămas stabil în Suedia şi Polonia, şi a crescut în Ungaria (10 pp), România (3 pp) şi Spania (2 pp).
Pentru importurile şi producţia de gaze naturale, cea mai ridicată cotă de piaţă (100%) se înregistra în Estonia, Malta şi Suedia, unde o singură entitate domină producţia naţională şi importurile.
În contrast, cea mai mare companie care se ocupă de producţia şi importurile de gaze naturale are cel mai scăzut nivel de penetrare a pieţei în Irlanda (22%) şi Cehia (23%).
În ritm anual, din 2020 în 2021, cea mai mare scădere cotei de piaţă a fost înregistrată în Croaţia (minus 45%) şi Cehia (minus 38%). Numărul principalelor companii care importă sau produc gaze naturale pentru piaţa locală a crescut de la 5 la 6 în Cehia şi de la 3 la 5 în Croaţia.
Comparativ cu 2013, cota de piaţă a celui mai mare importator şi producător de gaze naturale a scăzut în 14 state membre UE, cel mai semnificativ declin fiind în Grecia (minus 61%), Letonia (minus 53%) şi Cehia (minus 46%). Cota de piaţă a rămas aceeaşi în Suedia (la 100%) şi a crescut în Lituania (22 pp), Estonia (16 pp), Slovacia (13 pp) şi Belgia (7 pp).