România va avea în scurt timp o strategie naţională de educaţie financiară aprobată la nivel guvernamental, a declarat, joi, Bogdan Neacşu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, la cea de-a doua ediţie a Forumului educaţiei financiare cu tema „Siguranţa digitală a utlizatorilor de produse şi servicii financiare”.
„Există o corelaţie directă între nivelul educaţiei financiare şi bunăstarea economică individuală a cetăţenilor. În ultimii mai bine 15 ani, România a cunoscut un proces de dezvoltare accelerat, care este surprins de evoluţia principalilor indicatori economici şi sociali şi care în acelaşi timp este vizibil pe toate palierele societăţii româneşti şi în fiecare sector de activitate. În această perioadă România a înregistrat constant unul dintre cele mai importante ritmuri de creştere economică de la nivel european, ceea ce a susţinut procesul de convergenţă către economiile europene dezvoltate. Progresele s-au reflectat şi în creşterea gradului de bunăstare economică individuală. România surclasează astfel şase ţări în topul european din punct de vedere al PIB-ului per capita, respectiv Ungaria, Croaţia, Slovacia, Letonia, Grecia şi Bulgaria. Pentru comparaţie, acesta situându-se astăzi la un nivel de 76% din media europeană, iar pentru comparaţie, în ultimul deceniu, respectiv, în 2013, PIB-ul pe capita în România era de 55% din media europeană. De altfel, România nu se mai află pe ultima poziţie în clasamentul european din perspectiva scorului de alfabetizare financiar. Şi este un demers important şi, zic eu, o evoluţie importantă din această perspectivă. În scurt timp, probabil chiar astăzi, România va avea o strategie naţională de educaţie financiară aprobată la nivel guvernamental, fiind piatra de temelie în dezvoltarea de programe de educaţie financiară şi digitală la nivel naţional”, a spus Bogdan Neacşu.
Potrivit acestuia, strategia naţională de educaţie financiară va asigura un cadru predictibil pe termen lung în coagularea şi eficientizarea acţiunilor publice şi private de îmbunătăţire a gradului de educaţie financiară.
El a menţionat că primul pilon strategic al Asociaţiei Române a Băncilor este educaţia financiară şi digitală.