Actualitate

Bogdan Despescu: România e parte a luptei mondiale împotriva drogurilor, avem o foaie de parcurs și toți trebuie să avem o reacție

Foto: Antena 3 CNN

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, prezent la Conferința România Inteligentă ”PREVENȚIE, NU ADICȚIE – investiție pentru siguranța generațiilor viitoare“, a făcut o radiografie a luptei împotriva drogurilor, de la începutul anului până în prezent: „De la începutul anului până în prezent am avut peste 420 de acțiuni de amploare care vizează traficanții. Au fost vizate 1900 de persoane, 800 reținute și peste 700 arestate preventiv”.

Acest fenomen este unul global, față de care țările trebuie să aibă o reacție. E o decizie la nivel global, o foaie de parcurs, adoptată inclusiv în bugetul pentru 2024. De la începutul anului până în prezent am avut peste 420 de acțiuni de amploare care vizează traficanții. Au fost vizate 1900 de persoane, 800 reținute și peste 700 arestate preventiv.

Odată cu modul în care vrem să circulăm avem și un efect negativ asupra controlului total asupra substanțelor care intră în România. Vorbim de modalitatea de aducere în țară prin colete sau prin cei care vin în țară cu autocare. Ne confruntăm cu un deficit de oameni și ne concentrăm pe pregătirea specialiștilor și vorbim și de capacități logistice, capacități de detecție. Totodată am dezvoltat poliția canină, care e foarte eficientă. Anul acesta am încadrat persoane cu aptitudini care să fie folosite la detecție – sunt 95 de posturi scoase la concurs.

Facem și prevenție – metoda de lucru de la festivaluri. Am apelat la această modalitate pentru a preveni intrarea în zone de desfășurare a substanțelor. Am avut echipe mixte care au făcut o treabă bună, în ultima perioadă nu am avut incidente majore. Ne-am confruntat cu o prezență mai mare a cetățenilor străini, care au intrat în țară pe zona de rutieră unde nu există un control total.

Cred că modul de lucru aplicat de state poate fi aplicat și la noi. Nu putem realiza un control total. În schimb există mai multe modalități, pe lângă scannere mobile, putem avea o eficiență ridicată – echipajele canine„, a declarat Bogdan Despescu în cadrul conferinței.

Cele mai recente știri

To Top