Timp liber

Intuiţia: ajutorul de nădejde în drumul către succes

Foto: Shutterstock

Intuiţia este unul din cele mai mari daruri pe care noi, oamenii, îl primim în viaţă. Însă, în decursul timpului, putem ajunge să o ignorăm, punând în prim plan neîncrederea. Astfel, nu numai că putem pierde timp preţios pentru a ajunge acolo unde ne-am dori, dar este posibil să şi facem alegeri greşite care devin adevărate lecţii de viaţă. Aşadar, iată ce trebuie să ştii despre intuiţie, pentru a transforma-o într-un aliat de nădejde în viaţa ta.

Există sau nu, cu adevărat, intuiţia?

În general, suntem obişnuiţi să luăm decizii mai mult sau mai puţin importante în baza raţiunii. Însă, uităm de acest „GPS interior”, ce ne poate îndruma în viaţă, în drumul spre succes. Atunci când am fost copii ne-am folosit de intuiţie pentru o mare parte din deciziile luate. Acest lucru s-a mai oprit, pentru unii, atunci când partea raţională a creierului a preluat cea mai mare parte a modului în care luăm decizii. Mai exact, asta s-a întâmplat atunci când am crescut. 

Dintotdeauna oamenii s-au împărţit în două categorii: cei care cred în intuiție, fie că o ascultă ori nu, şi cei care consideră că aceasta nu există. Indiferent din ce categorie faci parte, trebuie să ştii faptul că oameni importanți din toate domeniile au pus mare preţ pe intuiţie: Steve Jobs a spus că este „mai puternică decât intelectul”. Intuiția alimentează fiecare decizie de piață pe care o ia Warren Buffett. Richard Branson o preferă în locul statisticilor și a datelor. Albert Einstein a numit-o „singurul lucru cu adevărat valoros”. Mai mult decât atât, într-un studiu în care treizeci și șase de directori generali importanți au fost rugați să numească componenta cea mai critică a procesului de luare a deciziilor, 85% au răspuns „intuiția”.

Cum poţi (re)deveni o persoană intuitivă 

Fie că ştim ori nu, ne folosim de intuiţie într-o mică măsură în fiecare zi. De exemplu, unele persoane îşi aleg parfumul pe care îl vor folosi într-o anume zi în funcţie de sezon, altele în funcţie de starea de spirit, iar altele în funcţie de eveniment. Însă, unul din lucrurile pe care unii dintre noi îl uită este faptul că un parfum are puterea de a produce el singur anumite schimbări. Atunci când simţi că ai nevoie de ceva mai multă încredere în tine și în propria intuiție, poţi alege Tom Ford parfum, cu arome îndrăznețe și nonconformiste. 

Dacă eşti o persoană logică şi ai nevoie de argumente ştiinţifice, te poţi inspira din cercetările echipei de la Universitatea din Iowa. Aceştia consideră că așa-numita „axă a intuiției” creierului este cortexul prefrontal ventromedial. Pornind de la decizii simple luate zi de zi, în care alegi să-ţi asculţi intuiţia, îţi poţi antrena acest al şaselea simţ. Fiecare mic rezultat obţinut în urma deciziei corecte, te va face să prinzi şi mai multă încredere în intuiţia ta. 

Strânsa legătură dintre meditaţie şi intuiţie 

Într-un studiu din 2014 de la Universitatea Wake Forest (coordonat de către Zeidan Fadel) au fost analizate creierele a 15 voluntari. După doar patru zile de antrenament al acestui organ, prin meditaţie, cercetătorii au descoperit îmbunătăţiri semnificative la nivelul cortexului prefrontal ventromedial. 

Mai exact, cu ajutorul meditaţiei îţi poţi accesa şi acuţi intuiţia şi, mai mult decât atât, vei dobândi un mai mare control asupra sinelui tău. Dacă viața ar fi o simplă problemă de matematică, să-ți folosești mintea logică/analitică tot timpul ar fi un lucru ușor. Dar nu este. Viața necesită adesea să-ți găsești drumul prin întuneric, să-ți dai seama de lucruri pe măsură ce mergi înainte fără să știi ce te așteaptă. 

Intuiţia poate fi cu greu definită şi, de la o persoană la alta, aceasta poate părea altceva. Însă, atunci când ai mintea şi sufletul deschise, vei simţi momentul în care intuiția ta vrea să iasă la suprafaţă.

Cele mai recente știri

To Top