Actualitate

Mihai Precup, președintele AMEPIP: Provizoratele reprezintă o boală la nivelul companiilor de stat. Nu ai cum să le pui indicatori de performanță

Foto: gov.ro

Provizoratele Consiliilor de Administrație reprezintă o boală la nivelul companiilor de stat, a declarat Mihai Precup, președintele Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, în cadrul emisiunii “Academia de Guvernanță.”

„Principala noastră provocare o reprezintă provizoratele. Din punctul meu de vedere, ele reprezintă o boală la nivelul companiilor, pentru că, având provizorate, practic, membrilor în consiliile de administrație, dacă se rotesc 5 luni cu 2 luni, nu ai cum să le pui indicatori cheie de performanță. Și, dacă nu ai indicatori cheie de performanță în mandat, e foarte greu să-i tragi la răspundere.

Când ai un consiliu de administrație, unde mandatele expiră la momente diferite, deci ajung la termen succesiv, asta înseamnă că nu există solidaritate între membrii consiliului, ceea ce aduce atingere principiului în sine de mandat care presupune solidaritate în răspunderea membrilor consiliului față de gestiunea acelei companii”, explică Mihai Precup, președintele AMEPIP.

Dorința de a profesionaliza consiliile de administrație este reflectată și în cadrul Guvernului și a Parlamentului României, a mai spus Mihai Precup în cadrul emisiunii.

„Legea spune foarte clar – cel puțin jumătate din membrii trebuie să fie independenți față de sectorul public în general. Trebuie ca toate consiliile de administrație în acest moment să fie în această situație. Tot ce trece prin mâna AMEPIP este foarte clar evaluat, astfel încât să reflecte ceea ce s-a publicat în lege anul trecut. Angajamentul Guvernului este ferm în a aduce experți independenți în consiliile de administrație”, precizează președintele AMEPIP.

De altfel și AMEPIP a făcut pași concreți în ceea ce privește aducerea de oameni independenți și profesioniști în consiliile de administrație.

„Am înființat corpul administratorilor publici, tocmai pentru a crea o bază de experți din care ministerele să poată să aleagă, astfel încât să-și completeze schema în cadrul consiliilor. În felul ăsta, ne creăm competență internă de oameni profesioniști. Mai mult decât atât, am creat un fel de eJobs pe partea de poziții în consiliile de administrație. Ne dorim să creștem și încrederea în procesul de selecție pentru consiliile de administrație. Ne dorim să avem un proces riguros. Ne-am dat seama că dacă avem profesioniști și companii mai transparente, vom avea o pondere mai mare la PIB și vom atrage investiții și locuri de muncă mai bine plătite”, a mai spus președintele AMEPIP în cadrul emisiunii “Academia de Guvernanță.” de la Profit News TV.

Cele mai recente știri

To Top