Multe persoane care muncesc zi de zi nu își iau nicio vacanță pe parcursul unui an. Este o greșeală imensă care le afectează grav sănătatea. Expunerea la stresul de la job poate provoca depresie, anxietate și chiar burnout, în timp ce o vacanță permite creierului să se relaxeze și corpului să accelereze procesele de vindecare. În plus, crește productivitatea, capacitatea de concentrare și creativitatea. Prin urmare, cel puțin o vacanță pe an este obligatorie, deși recomandarea medicilor este să avem două-trei perioade consistente de concediu și relaxare. Pare greu de crezut, dar la nivelul veniturilor din România vacanțele nu mai sunt un lux. Mai mult, dacă știi să ai grijă de bani, o vacanță bună nu vine la pachet cu eforturi financiare semnificative. În continuare, cu ajutorul specialiștilor în turism, am identificat câteva sfaturi care vă pot ajuta să beneficiați de cele mai bune oferte economisind, în același timp, bani.
Familia Marcu a ales pentru al patrulea an consecutiv o vacanță la un hotel de 5 stele din Bulgaria. Cei doi soți susțin că vecinii noștri de la sud de Dunăre au servicii ireproșabile, camere spațioase și mâncare pe toate gusturile. În plus, prețul plătit a fost unul comparabil cu cel al unui hotel slab cotat din România sau din Grecia. Cu alte cuvinte, după părerea lor, au ales cel mai bun raport calitate-preț de pe piață. Cert este însă că nu toată lumea caută același lucru de la o vacanță, așa că nu putem vorbi la modul general de o destinație ideală. Unii vor peisaje deosebite și răsărituri de soare spectaculoase, alții își doresc să se simtă răsfățați sau să aibă noi experiențe culinare. Partea bună este că există oferte pe gustul oricui. Iar, cu un pic de atenție, costurile pot fi reduse atât de mult încât să nu mai fie o piatră de moară pentru bugetul personal.
Agenție de turism sau site de rezervări
Agențiile au în portofoliu pachete turistice integrate, negociate din timp cu furnizorii de servicii turistice. Astfel, beneficiază de discounturi semnificative, iar asta se va vedea și în oferta lor către clienți. Prin urmare, un turist poate foarte greu să obțină prețuri mai bune pentru o vacanță care să includă transport, cazare și asistență turistică. „Achiziționând un pachet de vacanță compus – transport, cazare, transferuri – vei avea parte întotdeauna de cel mai mic preț. Cazările propuse de noi sunt negociate cu peste un an în avans și calculate ca tarif la volum, nu la cameră individuală”, susține Alin Burcea, președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) și fondatorul agenției Paralela 45. În plus, agențiile garantează că serviciile sunt de calitate, acestea fiind verificate, iar turiștii beneficiază de suport permanent și de expertiza unor ghizi profesioniști. „Preluăm turiștii de acasă, la cerere, sunt asistați la check-in în aeroport, zboară direct către destinația aleasă în programele noastre de chartere, la sosire sunt preluați de reprezentantul nostru local pentru transferuri și cazare. Pe toată durata șederii, asistența locală este la un telefon distanță pentru orice nevoie sau întrebare”, spune președintele ANAT. În cazul în care alegi transport individual și nu ai nevoie de alte servicii turistice, lucrurile sunt mai complicate. Agențiile pot oferi în continuare prețuri excelente pentru cazări, dar este posibil ca pe site-urile de rezervări să găsești oferte fără concurență. Explicația este simplă: agențiile de turism nu pot avea dealuri bune cu absolut toate hotelurile: la cele cu care au un parteneriat strâns vor avea ofertele excelente, la altele prețurile pot fi mai mici pe site-urile de rezervări sau direct pe site-ul hotelului. Astfel, secretul este să știi unde și cum să cauți cea mai bună ofertă.
Transport individual sau charter
Zborurile s-au scumpit în ultimii ani. Chiar dacă numărul charterelor a crescut exponențial, transportul reprezintă o parte însemnată din costul pachetului turistic. Prin urmare, dacă vă place să conduceți și alegeți o locație unde se poate ajunge cu mașina, veți putea economisi sume serioase. Totuși, pentru că și carburanții s-au scumpit și pentru că, odată ieșiți din țară, există diverse taxe de drum, costurile pot să fie mai mari decât v-ați planificat. Apoi, trebuie luate în calcul riscurile și oboseala acumulată la volan. Pentru a vă face o idee, deși aici sunt multe variabile, zborul și transferurile pot să ajungă să reprezinte chiar și 50 % din costul pachetului de vacanță, în timp ce transportul individual rar ar putea să depășească 10% din prețul cazării. Prin urmare, dacă alegeți destinații precum Bulgaria sau o mare parte din Grecia, mașina personală poate fi cea mai bună soluție. Chiar dacă se poate ajunge cu mașina și în alte destinații, timpul petrecut pe drum parcă nu e din același film cu ideea de concediu și relaxare.
Destinația potrivită
Pentru a alege cea mai bună destinație pentru vacanță, trebuie în primul rând să știm ce e mai important pentru noi: odihna și relaxarea, peisajele de vis, descoperirea unei noi culturi, noi experiențe gastronomice. Se pot obține toate, dar costurile sunt pe măsură. Prin urmare, pentru economii însemnate, trebuie identificate prioritățile. De exemplu, România poate fi o soluție pentru că se ajunge ușor și pentru că serviciile de pe litoral s-au îmbunătățit simțitor. Din păcate, iar asta la modul general, pentru că există și excepții, prețurile sunt prea mari pentru ceea ce se oferă. În schimb, Bulgaria stă mai bine decât noi la raportul dintre calitatea serviciilor și preț, dar acolo se ajunge un pic mai greu. Grecia oferă de toate pentru toți, dar drumul e și mai dificil. În plus, cazările s-au scumpit mult, așa că nu mai e atât de accesibilă. Când vine vorba de destinații unde mergi cu avionul, lucrurile sunt și mai complicate. „Cele mai solicitate destinații, cu un raport calitate-preț excelent în anul 2024, includ Grecia, Spania, Portugalia și Tunisia. Schimbarea majoră din ultimii doi ani este trecerea turiștilor de la Turcia ca destinație principală de vacanță la alternativele sale de relaxare și all inclusive la un preț mai mic – Tunisia și Egipt”, arată Alin Burcea.
Cea mai bună perioadă de vacanță
Sezonul estival este, acum, mai lung ca niciodată datorită temperaturilor ridicate în destinațiile de vacanță. Vremea de plajă se întinde până la sfârșitul lunii octombrie, iar prețurile scad pe măsură ce te îndepărtezi de vârful de sezon. „Vacanțele considerate «extrasezon» sunt mai accesibile ca preț, dar nu fac rabat la calitatea experienței. În funcție de destinația aleasă, prețurile pot fi reduse cu până la 30% pentru charterele de la jumătatea lunii septembrie până la sfârșitul lunii octombrie. Un alt avantaj este că traficul turistic la final de sezon este cu mult redus față de vârful acestuia”, arată președintele ANAT. Prin urmare, dacă vrei să economisești bani serioși, o vacanță la sfârșitul toamnei poate fi cea mai bună variantă.
All inclusive sau mic dejun
Înainte de a decide ce tip de masă includeți, verificați review-urile locației și acolo probabil veți găsi și prețuri. Trebuie luată în calcul fiecare zi de vacanță și stabilit un buget, iar apoi aleasă cea mai bună soluție. Nu de puține ori, prețurile meselor ajung să depășească bine prețul pe care un turist l-ar fi plătit pentru all inclusive. „Pentru o familie cu copii, dacă sunt mici, este mai avantajos un pachet all inclusive, prețul plătit inițial fiind singura cheltuială cu vacanță. Adulții pot lăsa copiii în grija personalului specializat din cluburile de copii în timp ce se relaxează la plajă sau în centrele SPA. Resorturile all inclusive sunt preferate și de cei care vor numai relaxare și răsfăț în vacanța lor și să se bucure de toate facilitățile oferite de hoteluri”, explică Alin Burcea. Unele hoteluri oferă și varianta de demipensiune, iar aceasta se poate dovedi una dintre cele mai bune soluții pentru cei care vor să economisească bani.
Early booking sau last minute
Primăvara sau chiar la începutul anului, vacanțele sunt mai ieftine la agenții, iar reducerile sunt mari, de 20-30% sau chiar mai mult. Același tip de reduceri sunt și pentru last minute, diferența fiind că există oferte mai puține și e posibil să nu se găsească exact vacanța dorită. „Turiștii post-pandemie se împart în două categorii. Cei calculați, cărora le place un program fix, plănuit până la ultimul detaliu, și cei spontani, care au un buget stabilit, dar nu și o destinație țintită și se lasă inspirați de agentul de turism sau campaniile agenției. Primul tip de client accesează toate beneficiile Paralela 45, inclusiv condițiile prietenoase de plată de până la 12 rate. Clientul «last minute» este și el activ, fiind cel care vânează promoțiile agenției și e pregătit să achite și să plece în vacanță de pe o zi pe alta”, explică Alin Burcea.
Produse bancare pentru plata vacanței
Produsele bancare destinate vacanțelor nu sunt, de regulă, dedicate concediilor pentru că pot fi folosite și pentru alte scopuri. Detalierea diferitelor servicii oferite de bănci presupune oferirea de beneficii pentru o anumită categorie de cumpărături sau achiziții, dar este preferată utilizarea aceluiași produs (un card de credit sau de debit) la care sunt asociate diferite beneficii. Este o modalitate mai eficientă pentru bănci de a oferi avantaje pentru plata vacanțelor. Astfel, fără a le mai personaliza pentru fiecare produs în parte, băncile oferă diferite facilități pentru cardurile de credit, cele mai comune fiind plata în rate fără dobândă a unei achiziții.
Cum economisești pentru vacanță
Utilizarea unor produse de economisire pentru vacanță, ceea ce înseamnă punerea lunară a unei sume de bani timp de câteva luni sau un an, este cea mai la îndemână posibilitate pentru orice consumator. Sfaturi pentru economisire puteți găsi și în revista noastră, cu diferențiere pentru perioada de timp stabilită inițial (depozite bancare, obligațiuni, certificate de trezorerie, fonduri mutuale etc.), dar pentru câteva luni, indiferent de instrumentul financiar utilizat, randamentul nu va fi prea mare. Câștigul real este suma în sine: dacă pun deoparte 500 de lei în fiecare lună pentru o vacanță, în zece luni o să am 5.000 de lei, adică 1.000 de euro. Economisirea vine însă cu câteva dezavantaje. Pe lângă faptul că ții banii fără să producă mai nimic (un randament de 5-8% pe an înseamnă puțin pentru o perioadă de 10-12 luni cu banii depuși lunar), ești obligat să plătești concediul ales la finalul perioadei, care este apropiată de momentul plecării în vacanță. În acest caz, este preferabil să economisești cu un an înainte de plecare, astfel încât să ai suma necesară la momentul în care o poți rezerva la cel mai bun preț. Așa cum am văzut, la începutul anului vacanțele vin la pachet cu reduceri semnificative. De aceea este preferabil să ai banii atunci când poți rezerva ieftin, nu când prețul este fără discount.
Cea mai bună asigurare
Un produs important pentru vacanțele în străinătate sunt asigurările, care, de obicei, sunt făcute separat pentru a fi siguri că ne acoperim toate riscurile. Vorbim de câteva zeci de lei de persoană pentru o vacanță de 1-2 săptămâni. Dar sunt și carduri care acoperă gratuit asigurarea de sănătate la o deplasare în afara țării, cu care este suficient să faci o tranzacție în străinătate pentru a beneficia de asigurare. Sunt avantaje care merită luate în calcul, chiar dacă vorbim de sume mici.
Plata în rate sau integral
Agențiile de turism oferă posibilitatea contractării unei vacanțe cu un avans de 20-30% și plata totală cu o lună înainte de plecarea în concediu. O afacere foarte bună, dar care presupune plata substanțială a vacanței într-o singură tranșă. Adică, dai avansul în februarie-martie, moment în care beneficiezi de o reducere de 20-30%, și achiți restul în iunie pentru o vacanță care începe în august. Această metodă nu implică niciun produs bancar, poate fi folosită de oricine. Dar, dacă folosim instrumentele bancare pe care le avem disponibile, putem avea un câștig și mai mare. În loc să plătim doar un avans, putem achita integral la momentul contractării vacanței; astfel putem obține și o reducere suplimentară. Însă nu o achităm din cardul de debit sau cu cash, ci folosim un card de credit, care ne permite plata în rate a sumei fără dobândă. Un concediu de 1.500 de euro achitat cu șase luni înainte înseamnă plata lunară timp de șase luni a 250 de euro (1.000 de lei). Astfel putem pleca într-o vacanță care costă de fapt 2.000 de euro fără să dăm banii înainte și fără să blocăm banii într-un cont înainte de plata finală. Fără costuri suplimentare, cum ar fi dobânda la credit. Așa cum am văzut, băncile oferă aceste produse prin cardurile de credit pentru multe achiziții, de la electrocasnice la concedii. Mai mult, agențiile de turism au încheiat acorduri de colaborare cu băncile, astfel încât clienții să poată plăti în rate fără dobândă vacanțele. Christian Tour, Paralela 45, Karpaten Turism, Eximtur sunt doar câteva exemple de agenții care au acorduri încheiate cu bănci precum Banca Transilvania, Credit Bank, Raiffeisen Bank, tbi Bank etc. Iar dacă produsele există, nu avem niciun motiv să nu le folosim, cât timp sunt în avantajul nostru.