BCR împreună cu Erste Group finanţează platforma de investiţii Nala Renewables pentru achiziţia şi dezvoltarea unui parc de energie eoliană onshore de 99,2 MW, cu o valoare totală a investiţiei de 214 milioane de euro.
”Nala Renewables, o platformă globală de investiţii în energie electrică şi regenerabilă şi producător independent de energie (IPP), a semnat un pachet de finanţare pentru achiziţia şi construcţia unui proiect de energie eoliană onshore de 99,2 MW, în România. Valoare totală a proiectului este de 214 milioane de euro, iar Banca Comercială Română SA (BCR) şi Erste Group AG finanţează şi oferă facilităţi auxiliare în calitate de creditori unici”, anunţă BCR.
În tranzacţie, BCR este agent de facilitate, agent de garanţii şi banca principală pentru gestionarea conturilor, asigurând totodată şi finanţarea facilităţii de TVA aferentă investiţiilor.
Proiectul este situat în estul României, include 16 turbine eoliene Vestas V162-6,2MW şi implică o investiţie de 214 milioane euro. Construcţia parcului eolian este estimată să înceapă în trimestrul 3 din 2024, iar punerea în funcţiune este planificată pentru prima jumătate a anului 2026.
Parcul eolian a fost achiziţionat de la OX2, o companie lider în dezvoltarea şi construcţia de soluţii de energie regenerabilă care operează în Europa şi Australia. Aceasta este a treia achiziţie realizată de Nala în al doilea trimestru din 2024, în Europa Centrală şi de Est, iar Banca Comercială Română şi Erste Group Bank AG au acţionat în calitate de bănci finanţatoare.
Instituţiile financiare au fost asistate de firma internaţională de avocatură Clifford Chance, prin echipele sale din România şi Germania.
„BCR are un rol activ în promovarea tranziţiei către o economie verde şi suntem recunoscuţi ca principalul partener bancar pentru proiectele de energie regenerabilă dezvoltate în România. Colaborarea cu Nala Renewables, şi implicarea în această tranzacţie, arată expertiza pe care o avem în structurarea finanţărilor din energie, dar şi angajamentul ferm în sprijinirea securităţii energetice a Europei Centrale şi de Est. Susţinem construcţia unui viitor sustenabil şi evidenţiem, cu fiecare ocazie, rolul strategic al României ca hub de diversitate climatică şi energetică în regiune”, a declarat Bogdan Cernescu, head of corporate banking BCR.
Acest proiect sprijină contribuţia Nala la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, cu o estimare a producţiei anuale de aproximativ 312 GWh energie verde, ceea ce înseamnă că parcul eolian va acoperi consumul de energie al aproximativ 51 000 de gospodării, contribuind la reducerea cu aproximativ 150.000 de tone a emisiilor de CO2 pe an.
„Suntem încântaţi că Banca Comercială Română si Erste Group au fost partenerii noştri de finanţare pentru acest proiect. Soluţiile constructive pe care ni le-au oferit au fost esenţiale pentru ca Nala să încheie această tranzacţie. Ne dorim să continuăm colaborarea cu Erste şi BCR, nu doar pentru acest proiect, ci şi pentru a da curs oportunităţilor viitoare de promovare a tranziţiei energetice”, a declarat Will Herlinger, Director de Investiţii, Nala Renewables.
Nala Renewables este o platformă globală de energie electrică şi regenerabilă axată pe proiecte solare, eoliene şi de stocare a energiei în baterii, care operează în Europa, America de Sud şi Statele Unite ale Americii. Nala este un joint venture între Trafigura Group, una dintre cele mai mari companii independente de tranzacţionare de mărfuri din lume, şi fondul de investiţii IFM Net Zero Infrastructure Fund. Până în 2025, obiectivul Nala Renewables este de a construi un portofoliu global de proiecte de energie regenerabilă cu o capacitate generatoare cumulată de patru gigawaţi.
Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 45.000 de angajaţi deservesc 16 milioane de clienţi în cadrul a 1.950 de unităţi din 7 ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia). La sfârşitul lui 2023, Erste Group deţinea active totale în valoare de 337 miliarde euro, înregistra un profit net de 2,99 miliarde euro, precum şi un indice al capitalului comun de rangul 1 (final) la 15,7%.
Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe.
BCR are o reţea de 20 centre de afaceri şi 18 birouri mobile dedicate companiilor şi 319 de unităţi retail situate în majoritatea oraşelor din ţară cu peste 10.000 de locuitori, dintre care 71% sunt unităţi unde operaţiunile cu numerar se efectuează doar la echipamente (cashless). BCR este banca nr.1 în România pe piaţa tranzacţiilor bancare, clienţii BCR dispunând de o reţea naţională extinsă de ATM-uri şi maşini multifuncţionale – aproximativ 2.000 de echipamente, şi servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking şi E-commerce.