Dogan Duman se gândeşte din greu cum ar putea să îşi menţine fabrica de textile din Corum, centrul Turciei, pe linia de plutire, după ce a concediat cel de al treilea val de angajaţi pentru a-şi reduce costurile, care au crescut pentru toate companiile turceşti, ceea ce a generat un val de insolvenţe şi închideri, transmite Reuters.
Maşinile de cusut nefolosite sunt date deoparte pe culoarele fabricii de textile de la Corum, în timp ce afară sunt vizibile afişe cu mesajul „De vânzare” şi porţi cu lacătul pus pe ele în parcul industrial odată vibrant.
Astfel de scene triste sunt frecvente în Turcia, consecinţe ale unui efort de înăsprire a politicii monetare care durează de mai mult de un an, şi care include o dobândă de referinţă de 50%, pentru a pune capăt mai multor ani de inflaţie galopantă şi cerere supra-stimulată.
Mii de companii precum cea a lui Dogan Duman, care produce jachete şi sacouri pentru Zara, sunt afectate de o inflaţie care a ajuns la 75% la începutul anului, de o liră supra-evaluată, majorarea preţurilor la electricitate şi gaze şi diminuarea comenzilor la export.
„Comenzile se reduc în fiecare zi, pentru că ne pierdem competitivitatea… şi cred că vor scădea şi mai mult”, spune Dogan Duman despre firma sa de 27 de ani, care acum lucrează la 60% din capacitate şi cu 210 angajaţi.
Turcia este unul din primii cinci producători mondiali de haine şi un furnizor important pentru mărcile de top din Europa. Însă în pofida avantajului oferit de proximitatea sa de Europa, principalul său partener, Duman spune că majorarea costurilor cu energia, mâna de lucru şi cursul de schimb, l-au pus în urma rivalilor din Vietnam şi Bangladesh.
„Având în vedere cursul de schimb al lirei şi prognozata majorare a salariului minim anul viitor, cred că nu vom putea concura”, spune Duman.
Potrivit datelor Uniunii camerelor de comerţ din Turcia, aproape 15.000 de firme şi-au închis porţile în primele şapte luni ale anului, în creştere cu 28% faţă de perioada similară a anului trecut.
Alte date sugerează că stresul insolvenţei se agravează.
Portalul konkordatotakip.com spune că 982 de companii au obţinut protecţia tribunalului faţă de datornici în primele opt luni ale anului, aproape dublu faţă de numărul total înregistrat anul trecut. Firmele active în sectoarele construcţiilor şi textilelor sunt responsabile pentru majoritatea acestor cereri de plasare în insolvenţă.
Însă insolvenţele au efecte secundare, încetinind sau oprind plăţile în întreaga economie, şi majorând rata şomajului. „În încercarea de a salva o companie, zeci de firme creditoare ar putea ajunge într-o situaţie dificilă”, spune Erdal Bahcivan, preşedintele Camerei de comerţ şi industrie din Istanbul.
Unii economişti spun că având în vedere instrumentele agresive utilizate pentru a lupta cu inflaţia, creşterea şomajului şi inolvenţelor sunt aproape o certitudine.
„Asta este o dilemă serioasă pentru guvern. Încearcă să bage monstrul pe care l-a creat înapoi în bârlog, dar nu ştie cum să facă asta”, spune Seyfettin Gursel, director la centrul de studii economice şi social al Universităţii Bahcesehir.