Actualitate

Anul 2024 aduce noi recorduri pe piaţa aurului: preţul curent este de aproximativ 2.660 de dolari/uncie

aur
Foto: iStock

Preţul aurului a crescut cu peste 800%, în ultimele două decenii, iar de la începutul acestui an continuă să urce în mod constant, statisticile previzionând ca 2024 să se încheie cu un nou record, potrivit unei analize de specialitate remisă vineri AGERPRES.

România se află pe locul al treilea din Europa de Sud-Est în materie de rezerve de aur, cu 103,6 tone, depăşită de Turcia (588 tone) şi Grecia (115 tone).

„În ultimul an, preţul aurului a stabilit constant noi recorduri. 2024 a început cu cel mai mare preţ din istorie, de 2.050 de dolari pe uncie, iar în fiecare lună a atins un nou maxim. Pieţele au manifestat un interes continuu faţă de investiţiile în acest metal preţios, fapt ce a dus la creşterea constantă a preţului din luna martie până în prezent. Preţul curent pe pieţele mondiale este de aproximativ 2.660 de dolari pe uncie, o creştere de peste 28% în aproape nouă luni. Statisticile prevăd ca anul să se încheie cu un nou record”, se spune în analiza realizată de Tavex, comerciant de aur de investiţii din Europa de Nord.

Băncile centrale din întreaga lume cataloghează aurul drept o rezervă stabilă, care este în totalitate sub controlul lor şi nu depinde de factori externi, iar acest model este adoptat de un număr tot mai mare de investitori privaţi.

Printre acestea se numără Banca Naţională a Poloniei, care consideră aurul un scut pe termen lung împotriva inflaţiei şi o rezervă stabilă, având în prezent 391,7 tone din acest metal în trezoreria sa, de asemenea, un record.

În schimb, Banca Naţională a României nu şi-a majorat deţinerile de aur din octombrie 2002, când a achiziţionat aproximativ 20 de kilograme de aur. Instituţia a declarat că decizia de a nu achiziţiona aur constă în procentul ridicat al deţinerilor de aur în rezervele internaţionale ale băncii. În prezent, cele 103,6 tone de aur deţinute de BNR reprezintă 10,5% din totalul de rezerve deţinute de Banca Centrală.

„Aurul înregistrează o creştere constantă a preţului pe termen lung de aproape trei ani, fiind considerat o investiţie sigură. Cererea globală de aur pentru al doilea trimestru al acestui an a fost de 1.258 de tone, o creştere de patru procente comparativ cu anul trecut. Mai mult, Consiliul Mondial al Aurului a declarat că acesta a fost cel mai puternic al doilea trimestru de când au început să ţină evidenţa în anul 2000. De asemenea, achiziţiile de către băncile centrale au crescut cu şase procente în comparaţie cu anul trecut, care a fost un an record. Aşadar, putem observa clar faptul că cererea de aur este la un maxim istoric”, a afirmat Victor Dima, managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România.

Analiştii spun că cererea de aur investiţional în America şi Europa este stabilă. În SUA, cererea totală de aur fizic a atins apogeul în 2021 şi în prezent se ridică la aproximativ 250 de tone. O situaţie similară este întâlnită şi în Europa de Vest. Aurul investiţional „străluceşte” cel mai puternic pe pieţele din Est – în principal China, India şi Turcia. Potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului, achiziţia de aur de investiţii a atins un nou maxim în Orient, iar cererea lor este unul dintre factorii cheie care împinge preţul aurului în sus, spun specialiştii Tavex.

„China este cea mai mare piaţă de aur din lume în ceea ce priveşte cantitatea de aur produsă, dar şi cantitatea de aur pe care o consumă şi se estimează că în fiecare an importă 1.300 de tone de aur sub formă de aur de investiţii şi aur pentru bijuterii. Aurul ca investiţie în China este considerat una dintre cele mai sigure şi mai responsabile achiziţii. Cererea de aur de investiţii în prima jumătate a acestui an a crescut cu 65% în comparaţie cu anul precedent, o creştere absolut uluitoare într-un singur an”, a adăugat Victor Dima.

Din 2015 până în prezent, Banca Centrală a Chinei a crescut rezervele de la aproximativ 1.050 de tone la 2.264 de tone şi se află pe locul şase în lume în ceea ce priveşte rezervele de aur, însă, dacă va continua cu astfel de achiziţii, ar putea depăşi primele locuri ocupate, în principal, de ţări Occidentale.

Statele Unite se află pe primul loc cu rezerve de 8.133 tone de aur. Urmează Germania cu 3.352 de tone, Italia – 2.452 de tone, Franţa – 2.437 de tone, Rusia – 2.336 de tone.

Următoarele poziţii sunt deţinute de Ungaria (95 tone), Serbia (42 tone), Bulgaria (41 tone), Cipru (14 tone), Macedonia de Nord (7 tone), Albania (3,4 tone), Slovenia (3,2 tone) şi Bosnia şi Herţegovina (1,5 tone). Croaţia, Muntenegru şi Republica Moldova nu au deţineri de aur în rezervele internaţionale.

În România, valoarea celor mai frecvente tranzacţii se află între 1.000 şi 2.000 de euro, existând şi clienţi care alocă şi 50.000 de euro, şi chiar şi 100.000 de euro aurului. Un semn bun este că aceste valori cresc în fiecare an, ca şi numărul clienţilor, conform analizei.

Un studiu realizat de fondul american Invesco arată că 96% dintre băncile centrale din întreaga lume consideră aurul o investiţie sigură. Motivul este că tot mai mulţi investitori şi bănci centrale observă schimbările din sistemul monetar şi pot face propriile predicţii despre ce s-ar putea întâmpla în viitor la nivel global. Este de aşteptat ca piaţa locală să continue să crească, indiferent de evenimentele globale. Inflaţia, ratele dobânzilor în scădere şi tensiunile geopolitice influenţează actualmente preţul aurului. Având în vedere că trăim într-o nouă eră a războaielor şi a conflictelor globale, orice eveniment de acest gen ar determina investitorii îngrijoraţi să se orienteze către siguranţa pe care o oferă metalul galben.

„Aurul de investiţii are o corelaţie scăzută cu alte instrumente financiare precum acţiunile, obligaţiunile, sau criptomonedele. De exemplu, când piaţa bursieră, valoarea acţiunilor este în scădere, aurul nu are de obicei probleme. Inflaţia a fost cel mai important factor care a împins preţul aurului în ultimii ani. În plus, aurul este recunoscut la nivel mondial şi standardizat peste tot. Nu este legat de o singură ţară, o singură piaţă sau o singură monedă. Poate fi cumpărat şi vândut oriunde în lume la un preţ aproape de cel de pe piaţa internaţională. Acest lucru oferă investitorilor o mare flexibilitate şi face aurul o investiţie extrem de accesibilă”, potrivit lui Dima, care adaugă faptul că „un factor important care face aurul atât de atrăgător pentru investitori este oferta sa limitată.

„Acest lucru conferă o stabilitate suplimentară preţului”, a punctat acesta.

Cel mai mare comerciant de aur de investiţii din Europa de Nord şi un jucător din ce în ce mai important pe piaţa din România şi Europa de Sud-Est, Tavex este un membru important al Grupului Tavex, înfiinţat în 1991. Tavex şi-a deschis porţile în România în 2019 şi are deja trei birouri în Bucureşti şi unul în Cluj. Compania este specializată în oferirea de aur de investiţii, inclusiv monede de aur şi lingouri de aur, precum şi argint de investiţii, având în acelaşi timp condiţii atractive de schimb pentru cele 60 de valute.

Cele mai recente știri

To Top